JANGA NOVA SIMBINA LJUBAV: Na Paliću spasavaju persijske leoparde od izumiranja

J. L.

13. 02. 2024. u 07:00

ZOOLOŠKI vrt na Paliću bogatiji je za novu stanovnicu - sedmogodišnju ženku persijskog leoparda Jangu.

ЈАНГА НОВА СИМБИНА ЉУБАВ: На Палићу спасавају персијске леопарде од изумирања

foto:J.L.

Ona je na Palić stigla iz prihvatilišta za mesojede u Švedskoj, a posle perioda karantina i adaptacije mogu da je vide i posetioci. Ali to nije slučajno. Palićki zoo-vrt odabran je za Jangin novi dom jer tu već živi sedmogodišnji mužjak Simba, a kako je reč o veoma ugroženoj vrsti, stručnjaci su je poslali kako bi se radilo na razmnožavanju.

- Ona je stigla ovde po preporuci koordinatora za razmnožavanje leoparda, pošto su persijski leopardi veoma ugrožena vrsta u prirodi i Zoološki vrt Palić je u programu za očuvanje vrste. Postupak koji radimo uz njihove savete radićemo narednih meseci i onda ćemo postepeno doći i do sparivanja - objašnjavaju u palićkom zoo-vrtu.

S obzirom na to da persijskih leoparda u divljini ima sve manje, mladunci koje bi dobili Simba i Janga, kada se ojačaju, treba da budu vraćeni u prirodu, odnosno na Kavkaz.

Kako će uspeti "ljubav na neviđeno" između Simbe i Jange ostaje da vidimo. Do tada su sve oči uprte u njih, jer je prethodni pokušaj završen tragično, jer je Simba zadavio ženku usred ljubavnog zanosa.

- Ženka sada, kada boravi napolju, treba da upozna Simbin miris i da ostavi svoj miris kako bi on nju uspeo da upozna i prepozna. Sve pod rukovodstvom našeg veterinara, timaritelja i koordinatora za persijske leoparde, koji će odlučiti kada je najbolji trenutak za spajanje - dodaju u Zoo-vrtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)