ŠUMOKRADICAMA SE STAJE NA PUT: Još pet godina za lečenje šuma na jugu Srbije

Дејан Ристић
Dejan Ristić

28. 09. 2023. u 17:11

JP "Srbijašume" realizuje drugi sanacioni plan opustošenih šuma u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, a saradnja šumara sa vojskom i policijom za rezultat ima smanjeni obim krađe šuma.

ШУМОКРАДИЦАМА СЕ СТАЈЕ НА ПУТ: Још пет година за лечење шума на југу Србије

D. Ristić

Od napuštanja naše vojske i policije sa teritorije Kosmeta, šumokradice sa teritorije južne srpske pokrajine bespravno seku i odvoze ogromne količine najkvalitetnije šume.

Pored šumskih gazdinstava iz Leskovca, Kuršumlije, Raške i Kruševca, problem sa bespravnom sečom imaju i šumari iz Vranja, pa svi oni imaju zadatak da saniraju posledice krađe šuma.

Prvi sanacioni plan je bio oročen na period 2019-2021. koji nije bio dovoljan da se sve šume u ovom pojasu "izleče".

Zbog toga je 2022. godine donet novi plan koji važi do 2028. godine, što će, ocenjuje Novković, biti dovoljno vremena da se saniraju sve površine pod šumama u ovom ogromnom prostranstvu.

Tome na ruku ide činjenica da je, iz godine u godinu, evidentan pad obima bespravne seče u predelu oko kopnene zone bezbednosti, kaže direktor Šumskog gazdinstva Vranje, Nikola Novković.

D. Ristić

Novković: Saradnja sa vosjkom i policijom daje rezultate

Bespravna seča na teritoriji opštine Vranje je praktično zaustavljena, ali su se šumokradice koncentrisale na oblasti kod Preševa i Bujanovca.

Novković ističe odličnu saradnju sa Policijskom upravom Vranje i Policijskom stanicom u Preševu, čiji službenici svakodnevno sa rejonskim čuvarim šuma kontrolišu teren.

- Ta saradnja je, pre izvesnog vremena, rezultirala zaplenom traktora i više motornih testera. Takođe, u poslednje vreme mi sa svojom građevinskom mehanizacijom, pravimo rovove u šumskim putevima, praktično, fizičke barijere koji sprečavaju šumokradice da odvoze drvo i to daje rezultate - navodi Novković.

Sanacija, dodaje on, predviđa pošumljavanje bezmalo 1.300 hektara u Pčinjskom okrugu, a olakšavajuća okolnost je što veći deo ove površine može da bude obnovljen na prirodan način - vegetacijom niskih izdanaka, ili takozvanom oplodnom sečom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)