DVE SVETINJE – JEZIK I AZBUKA: Kod Vukove spomen-kuće u Tršiću obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

24. 02. 2023. u 14:41

PROGRAMOM "Stazama narodnog jezika“ u izvođenju učenica Gimnazije "Vuk Karadžić“, predstavnica Ogranka Vukove zadužbine u Loznici, obeležen je Međunarodni dan maternjeg jezika na pragu Vukove spomen-kuće u Tršiću, kraj Žeravije.

ДВЕ СВЕТИЊЕ – ЈЕЗИК И АЗБУКА: Код Вукове спомен-куће у Тршићу обележен Међународни дан матерњег језика

Foto;V.Mitrić

Ove godine svetkovanje jezika obeležio je Kolažni program, posvećen tridesetogodišnjici od smrti i 125. godini od rođenja Desanke Maksimović, česte gošće Tršića i Vukovog sabora, i 65 godina od smrti Isidore Sekulić.

Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, podsetila je da je da se svake godine trude da sa Vukovog rodnog ognjišta pošalju poruke o značaju očuvanja maternjeg jezika, ali i poštovanju različitosti i višejezičnosti.

- Negovanje kulturnog identiteta je nasušna potreba - poručila je Nešković Simić. - Zato gradska vlast i naša ustanova iz godine u godinu nastoje da obeleže Dan maternjeg jezik, a kako bismo istakli važnost negovanja jezičke kulturne zajednice kojoj pripadamo. Ovogodišnja poruka je – da treba da čuvamo jezik, da koristimo Vukovu reformisanu azbuku, najsavršenije pismo na svetu, i da pišemo i stvaramo na maternjem jeziku.

Nevena Mitrović, profesorka srpskog jezika, naglasila je da „zahvaljujući dobroj saradnji sa Centrom za kulturu, loznička gimnazija dosta pažnje pridaje očuvanju maternjeg jezika i pisma, a da učenici brižljivo neguju sve ono što je učinio Vuk kao reformator srpskog pisma“.

EVROPSKA POVELjA

Republika Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima na osnovu koje manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao u nekim drugim delovima Evrope i sveta. U našoj zemlji je registrovano više od 30 nacionalnih manjina (etničkih grupa), a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcenat pridaju osiguravanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa. Kod nas je u službenoj upotrebi, pored srpskog, još 12 jezika nacionalnih manjina – albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki, na celoj teritoriji 42 jedinice lokalne samouprave, osim toga vlaški i romski jezik su u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

- Gimnazijalci vazda nastupaju u svojstvu Vukovih zadužbinara i danas to čine uz poetski kolaž. Potrebno je da za trenutak zastanemo i podignemo nivo svesti u vezi sa tim ko smo i šta smo jer živimo u vremenu kada spoznajemo po ko zna koji put da su u gladi otvorene četvore oči. Ipak, te naše gladi su, uglavnom, okrenute materijalnim vrednostima dok su duhovne skrajnute. Mlade moramo učiti da treba utoliti duhovnu glad i istražiti duhovnu žeđ. Ako uspemo u tome, onda smo na pravom putu – poručila je profesorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!