PLANDIŠTE IMA PET SLUŽBENIH JEZIKA: Prvi na svetu uveli makedonski u zvaničnu upotrebu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

21. 02. 2023. u 15:14

MEĐUNARODNI dan maternjeg jezika, koji se danas obeležava širom sveta, poseban značaj ima u maloj južnobanatskoj opštini Plandište, jer tamo pripadnici čak četiri nacionalne manjine imaju mogućnost da sva svoja prava ostvaruju upravo na maternjem jeziku.

ПЛАНДИШТЕ ИМА ПЕТ СЛУЖБЕНИХ ЈЕЗИКА: Први на свету увели македонски у званичну употребу

Foto: J. J. BALjAK

Reč je o Mađarima, Rumunima, Slovacima i Makedoncima, koji zajedno čine gotovo polovinu stanovništva cele opštine.

Njihovi jezici se, uz srpski, nalaze u službenoj upotrebi, što Plandište čini jedinstvenim u Vojvodini, verovatno i u celoj Srbiji. Jer, ni jedna lokalna jedinica nema čak pet službenih jezika.

Poslednji jezik koji je uveden u službenu upotrebu je makedonski. Bilo je to 2013. godine. Plandištanci su tada postali prvo mesto na svetu koje je makedonski jezik uvelo u službenu upotrebu.

Međutim, iako imaju pravo da u opštinskim i javnim institucijama vade dokumenta na maternjem jeziku, pripadnici ovih nacionalnih manjina to ne čine. Sve rade na srpskom, jer, kažu, u Srbiji žive.

Dovoljno im je to što se uvođenjem u službenu upotrebu lokalna samouprava obavezala da table na svim javnim ustanovama i table na ulazu u sva okolna mesta ispiše na svih pet jezika. Takođe, i nazivi ulica u selima obeleženi su na jezicima manjina koje u njima žive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!