PONOSNO NEGUJU MULTIKULTURALNOST I VIŠEZEJIČNOST: Dan maternjeg jezika obeležen u Kikindi (FOTO/VIDEO)

R. Š.

21. 02. 2023. u 19:36

DVOJEZIČNA Osnovna škola u Kikindi "Feješ Klara“, jedina u kojoj se nastava izvodi na srpskom i mađarskom, obeležila je danas Dan maternjeg jezika.

ПОНОСНО НЕГУЈУ МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ И ВИШЕЗЕЈИЧНОСТ: Дан матерњег језика обележен у Кикинди (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Učitelji i nastavnici ponose se time što neguju multikulturalnost i višezejičnost, a đaci su zadovoljni jer osim maternjeg uče i druge jezike.

- Svake godine na ovaj dan želimo da ukažemo na značaj maternjeg jezika, ali i višejezičnosti. Školu pohađa 220 đaka i oni osim srpskog i mađarskog, uče i engleski, kao prvi, i nemački, kao drugi strani jezik. Kao izborne predmete đaci imaju mađarski i romski jezik, sa elementima nacionalnih kultura. Naredne školske godine, zahvaljujući saradnji sa Institutom Konfučije iz Beograda, naši đaci će, u okviru vannastavnih aktivnosti, moći da uče i kineski jezik – rekla je direktorka škole Hermina Čemere.

Članica Gradskog veća za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici Melita Gombar podsetila je da u predškolskim ustanovama u Vojvodini u upotrebi deset jezika nacionalnih manjina.

- Nastava u osnovnim školama, osim na srpskom izvodi se na još 13 jezika, a više od 13.000 srednjoškolaca ima mogućnost da se obazuje na svom maternjem, odnosno jeziku svoje nacionalne manjine – navela je Gombar.

Programu povodom Dana maternjeg jezika u OŠ "Feješ Klara“ prisustvovala je i Valentina Mickovski, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, koja je rekla da je važno da sačuvamo bazu maternjeg jezika, da bismo održali svoju kulturu i tradiciju bez obzira gde se nalazili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao