„KOŽUN“ PREDSTAVLJEN U KIKINDI: Mile Princip pred publikom i đacima (FOTO)

R. Š.

03. 02. 2023. u 09:17

Pesnik iz Bosanskog Grahova, Gavrilo Mile Princip, predstavio je u Kikindi svoju najnoviju knjigu „Kožun i druge pjesme“. Promocija je održana u Kulturnom centru, a događaj su organizovali ta ustanova i Narodna biblioteka „Jovan Popović“.

„КОЖУН“ ПРЕДСТАВЉЕН У КИКИНДИ: Миле Принцип пред публиком и ђацима (ФОТО)

Foto: Č. Vujanić

Pre književne večeri Princip je gostovao u Nakovu i đacima u OŠ „Petar Kočić“ govorio o svom radu, ali i o slavnom pretku Gavrilu Principu. Ovo selo odabrano je zbog toga što u njemu živi veliki broj meštana koji vode poreklo iz Bosanskog Grahova, odakle su došli kao kolonisti posle Drugog svetskog rata, ali i 1995. posle zloglasne operacije „Oluja“. „Kožun“ je peta knjiga Mile Principa, koji je u javnosti poznat i po imenu slavnog pretka.

- Nisam najbliži potomak Gavrila Principa, ali verujem da sam mu najbliži po shvatanjima. Za ukupne zasluge za očuvanje lika i dela Gavrila Principa dobio sam Zlatni orden sa likom Svetog Petra drugog lovćenskog Tajnovidca, koji mi je uručio pokojni miropolit Amfilohije, z Tim putem ću i nastaviti, a staću onog trenutka kad Gavrila vratim na mesto sa kojeg je nepravedno izbačen, a to je među 100 znamenitih Srba – rekao je Princip i najavio knjigu poezije za decu, roman i monografiju o slavnom pretku.

Knjiga „Kužun i druge pjesme“ izašla je u izdanju Kulturno-istorijskog centra "Gavrilo Princip" iz Novih Banovaca čiji je osnivač Mile Princip, koji živi na relaciji Bosansko Grahovo- Novi Banovci.

BONUS VIDEO - POČETAK ČETVOROGODIŠNjEG STRADANjA: Austrougarska je Srbiji na današnji dan objavila rat

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)