ČARI VIRTUELNE ŠETNJE TVRĐAVOM: Nišlija Vladan Trkulja osmislio aplikaciju koja posetioce vraća u 19. vek

D. MILjKOVIĆ

28. 01. 2023. u 10:45

TURCI su nišku Tvrđavu, koja se prostire na 22 hektara, sagradili u 18. veku, a napustili je pre 140 godina, kada je Niš oslobođen od vlasti Otomanskog carstva. Kako je Tvrđava izgledala neposredno pre i posle odlaska Turaka, dočarao je svojom animacijim Vladan Trkulja, koji je još kao student Elektronskog fakulteta opčinjen ovim zdanjem.

ЧАРИ ВИРТУЕЛНЕ ШЕТЊЕ ТВРЂАВОМ: Нишлија Владан Тркуља осмислио апликацију која посетиоце враћа у 19. век

Foto: V. Trkulja

Kroz Tvrđavu iz vremena kada je ona bila "živa" vodi nas devojka u kočijama i, tokom vožnje, objašnjava pored kojih objekata prolazimo i čemu oni služe.

 - Cilj virtuelne Tvrđave je oživljavanje jedne istorijske epohe grada Niša. Sama aplikacija ima ulogu u digitalizaciji, promociji u turizmu i edukaciji. Na društvenim mrežama i "Jutjubu" sada je prisutan gejplej video iz same aplikacije. Animacija i trejler dostupni su svima na mrežama, a za korišćenje aplikacije potreban je uređaj koji će verujem za potrebe turizma nabaviti Grad Niš - kaže Trkulja koji je na ideju na Tvrđavu prikaže na potpuno drugačiji način i dočara život u njoj u 19. veku došao još 2018, kao student završne godine Elektronskog fakulteta.

DIMENZIJE CENTRA RUMELIJE

IZGRADNjA velike tvrđave u Nišu započeta je Poveljom sultana Ahmeta Trećeg, 19. februara 1719, a završena četiri godine kasnije. Niš tada postaje centar beglerbegluka Rumelije - turskih poseda u Evropi, a izgrađena tvrđava je poligonalnog oblika, sa sedam nejednakih strana. Visina bedema bila je osam, a prosečna širina tri, dok je njihova ukupna dužina iznosila 2.100 metara.

Za precizne nacrte samog utvrđenja i dodatne informacije, kaže, zaslužan je niški Zavod za zaštitu spomenika kulture, a on je posle nekoliko meseci odradio prvu verziju Tvrđave i sa njom odbranio diplomski rad. Iako je ona bila prilično siromašna što se detalja tiče, ipak je dala dobru podlogu da se nastavi u nekoj bliskoj budućnosti. U međuvremenu, Vladan se posvetio drugim poslovima, jer je pokrenuo svoju firmu u Startap centru, a onda mu je ponuđeno da napravi nekoliko video-igara za potrebe osnovaca... Tada se setio svog diplomskog rada i vratio mu se sa mnogo žara i energije.

Foto: V. Trkulja

 - Najpre sam ispravljao i nadograđivao postojeći projekat, a onda su na red došli osmišljavanje novih objekata i dizajn enterijera. Kreirani su karakteri, sročena kompletna priča i naracija za virtuelnu vožnju kočijama, što je proces koji je potrajao nekoliko meseci, jer je trebalo definisati oko 30 odsto unutrašnjosti Tvrđave...

Foto: V. Trkulja

Nažalost, taman kada je finalna verzija bila završena, 2020, izbila je pandemija i svi planovi za javno prikazivanje aplikacije morali su da se zaustave - priseća se Vladan koji na ovom polju ima saradnju sa niškom Turističkom organizacijom i nestrpljivo očekuje kada će njegov rad konačno "oživeti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!