ZALOGAJI S JUGA NA ISTOM MESTU: U Nišu otvoren prvi Degustaciono-edukativni centar kako bi se sačuvala domaća jela

J. ĆOSIN

25. 01. 2023. u 08:15

AJVAR, roštilj, domaći džemovi, peglana kobasica i ostala tradicionalna jela sa juga Srbije, od sada će, svi koji dođu u Niš, moći da se probaju na jednom mestu - u Degustaciono-edukativnom centru, koji je otvoren u Ulici Kosovke Devojke.

ЗАЛОГАЈИ С ЈУГА НА ИСТОМ МЕСТУ: У Нишу отворен први Дегустационо-едукативни центар како би се сачувала домаћа јела

Foto J. Ćosin

Osim da sačuva od zaborava domaću kuhinju, cilj Centra je i promocija finalnih proizvoda s juga, a na čijim će ambalažama stajati žig "Zalogaj juga", koji će ukazivati da je to brend na jugu Srbije, u Nišavskom, Jablaničkom, Pčinjskom, Pirotskom i Topličkom okrugu.

- Ovde mogu da se probaju tradicionalna jela kojima se ponosimo i koja treba da budu prisutna u našim hotelima i restoranima. Ovo je jedinstveni objekat u Srbiji, a namena mu je pre svega degustacija proizvoda sa juga Srbije. Mi na ovaj način želimo da umrežimo poljoprivredne proizvođače koji su iz naših krajeva i ugostiteljske objekte i turiste. Na neki način želimo da pojačamo vidljivost naših proizvoda i kvaliteta koje ovo područje pruža u svojim namirnicama - kaže predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra Ančica Dimitrijević.

Nikolija Dinić, Foto J. Ćosin

Ančica Dimitrijević, Foto J. Ćosin

Osim degustacije proizvoda, Centar će biće otvoren za mlade ljude koji žele da steknu ili usavrše kulinarsko umeće.

- Mi već godinama uspešno radimo edukacije u sferi ugostiteljstva i turizma. Sada je ovo prilika da imamo svoj objekat gde ćemo na mnogo višem nivou raditi edukaciju naših članova, već školovanih ugostitelja i onih koji to nisu, a žele da budu. Ovo je jedna nova prilika za sve one koji vole ugostiteljstvo - rekla je Ančica.

Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić među prvima je postala član Degustaciono-edukativnog centra.

- Ovo je prilika da naučim sve ono što možda nisam u školi, da oplemenim svoje znanje, da učestvujemo u različitim takmičenjima kojima predstavljamo kako Udruženje, tako i sebe i našu školu i da usavršimo sebe i predstavimo se široj publici. Kada završimo školu, moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar, da ostanem u Udruženju i da osvajam nove medalje - rekla je ona.

FINANSIJERI

DEGUSTACIONI centar je deo projekta "Zalogaj juga" koji realizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš. Projekat je finansirala Evropska unija, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa "EU Pro plus". Vrednost je 55.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!