SEĆANJE NA KRVAVI JANUAR: Pre 81 godinu fašisti su na Božić počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

09. 01. 2023. u 18:39

POMENOM koji je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve Branislav Petrović, uz položene vence i cveće, na Žitnom trgu u Zrenjaninu obeležena je 81. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata.

СЕЋАЊЕ НА КРВАВИ ЈАНУАР: Пре 81 годину фашисти су на Божић починили један од најсвирепијих злочина у Банату  (ФОТО)

grad Zrenjanin

Događaj poznat kao krvavi januar ili krvavi srpski Božić, odigrao se 9. januara 1942. godine, kada su fašisti počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije i u znak odmazde na partizanske akcije u prvoj ratnoj godini, pogubili trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine.

Nakon pogubljenja, oni su 24 časa visili obešeni na Žitnom trgu, kako bi dodatno zaplašili stanovništvo i ugušili narodni otpor, ali su ustvari još više pojačali revolt i želju naroda da se odupre okupatoru.

- Nisu naše pretke pokolebali ni ovako stravični zločini, kada je u jednom danu pogubljeno trideset naših sugrađana, a njih 150 širom Banata, samo zato što nisu želeli da prihvate okupaciju i što su se borili za slobodu - istakao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, koji je na čelu delegacije grada položio cveće na spomenik streljanim rodoljubima.

U ime potomaka stradalih prisustvovali su članovi porodice Bošnjak, Veselin iz sela Melenci, čiji je otac Bogoljub pogubljen, položio je cveće zajedno sa suprugom, sinovima Ivanom i Darkom, snahom Jelenom i unukama.

Spomenik stradalim rodoljubima na Žitnom trgu, rad zrenjaninskog arhitekte Milorada Berbakova, otkriven je 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, a tokom restauracije 2021. godine, osim temeljnog čišćenja postolja i tri kamena obeliska, dodatno je rekonstruisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)