“MEDNI DAN“ U PARAĆINU: U centru grada održan mini-sajam proizvođača meda (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

22. 10. 2022. u 17:57

PO PRELEPOM sunčanom danu u Paraćinu, koji bi bio skoro letnji da nije bilo vetra, Udruženje pčelara „Grza“ organizovalo je tradicionalni „Dan meda“.

“МЕДНИ ДАН“ У ПАРАЋИНУ: У центру града одржан мини-сајам произвођача меда (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Opština Paraćin poznata je po velikom broju proizvođača meda, ali je najava događaja izostala, pa je danas njihov broj bio vidljivo manji u odnosu na mini-sajmove ovog tipa. „Medni dan“ je, saznajemo, organizovan na brzinu, ali to nije nimalo smetalo pčelarima da razmene iskustva i da se druže. Kupci su bili dodatni benefit, tako da dobrog raspoloženja nije manjkalo.

Foto: Z. Rašić

Borika Savić

Borika Savić nikada ne propušta ovakve događaje i jedna je od retkih žena koja sa članovima svoje porodice „drži“ pčelinjak.

- Ima nas manje nego što je to uobičajeno za „Medni dan“, verovatno zbog toga što je bilo malo vremena za pripremu. Bez obzira na to, uvek je korisno biti na ovakvim skupovima, makar zbog druženja. Ovogodišnja sezona za pčele nije bilo loša. Posebno je bila dobra bagremova paša. A i da nije tako, nemam običaj da se žalim. Koliko god da meda bude, biće za porodične potrebe, a nešto i za prodaju – objašnjava Borika.

Foto: Z. Rašić

Osim meda, na tezgama su se mogli kupiti i brojni drugi pčelinji proizvodi, a propolis kapi bile su neizbežan deo asortimana. Kažu da je zbog epidemije kovida ovaj proizvod, namenjen jačanju imuniteta, među najtraženijim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OBILAZE PRAG, BEČ I BUDIMPEŠTU: Nagradno putovanje za srednjoškolce iz Svilajnca