UBICE NEPOZNATE I POSLE 18 GODINA: U Goraždevcu služen parastos dečacima koje su albanski teroristi ubili na Bistrici

D. Zečević

13. 08. 2021. u 19:12

U GORAŽDEVCU je danas, u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, služen parastos Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, dečacima stradalim 13. avgusta 2003. godine na reci Bistrici. Njih su iz vatrenog oružja ubili albanski teroristi.

УБИЦЕ НЕПОЗНАТЕ И ПОСЛЕ 18 ГОДИНА: У Гораждевцу служен парастос дечацима које су албански терористи убили на Бистрици

Foto D. Zečević

Pomen je, potom, služen i na  njihovim grobovima.

Parastosu su prisustvovali rodbina ubijenih, meštani Goraždevca, predstavnici Kancelarije za KiM i lokalne samouprave.

Otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić, rekao je da će pravdu čekati dok je živ, ali da se od njega traži da sam podnese tužbu, za šta on nema mogućnosti.

- Pitao sam i advokate Albance, ali nijedan neće da prihvati pa pokrene ovo pitanje. Da li zbog straha ne mogu - zapitao se Dakić.

I jedan od tada ranjenih, Đorđe Ugrenović, kaže da trenutno nema nadu da će počinioci biti otkriveni jer je slučaj zatvoren 2011.

- Ne znam koga da krivim, ali znam da ćemo dok je nas u Goraždevcu pamtiti ovaj zločin - kazao je Ugrenović.

Predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević kazao je da su meštani Goraždevca razočarani što počinioci ubistva nisu pronađeni.

- Ni dan-danas, nažalost, nisu pronađene ubice nevine dece. Ogorčeni smo na međunarodnu zajednicu, kosovsko pravosuđe i policiju zato što su obustavili istragu i nisu pronašli počinioce - rekao je Dimitrijević.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković kazala je da je ubistvo dece u Goraždevcu simbol velikog stradanja srpskog naroda i jedna od najvećih tragedija.

- Ali mi ne odustajemo, mi smo zajedno ovde i da odamo počast, i da poručimo da nastavljamo da se borimo za mir i istinu i budućnost na ovim prostorima - kazala je Stojanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih