PREKO ĆUPRIJE U AVGUSTU: Konačno počela rekonstrukcija mosta na putu Grdica-Oplanići

G.Ćirović

25. 05. 2021. u 11:09

DUGO iščekivana rekonstrukcija mosta preko Zapadne Morave na prometnom lokalnom putu Grdica-Oplanići koji je nabujala reka teško oštetila pre gotovo deset meseci, konačno je počela ovih dana.

ПРЕКО ЋУПРИЈЕ У АВГУСТУ: Коначно почела реконструкција моста на путу Грдица-Опланићи

Foto: G. Šljivić

Prema rečima Aleksandra Nestorovića, direktora JP za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu, iako su novčana sredstva opredeljena još početkom ove godine, radovi su započeli onog momenta kada je to vodostaj reke dozvolio.

- Vrednost projekta je 17 miliona dinara, a izvođač je ovdašnje Građevinsko preduzeće „Nikolić“. Most se zbog gubitka oslonca na sredini blago nakrenuo na jednu stranu. Potrebno je najpre to vratiti u prvobitno stanje, a tek potom pristupiti kompletnoj rekonstrukciji – kaže Nestorović.

Ovaj most je 1981. godine sagradila vojska i od tada u njega niko nije ništa ulagao, niti ga sređivao. Četiri decenije je odolevao sve češćim poplavama, visokim vodostajima, bujicama, udarima svega što ćudljiva Zapadna Morava nanese. Njegova konstrukcija ipak je popustila pod naletima bujice u junu i avgustu prošle godine. Od tada je, zbog teških oštećenja dva noseća betonska stuba, ova ćuprija zatvorena za saobraćaj.

- Vodostaj je trenutno nizak, ali nedovoljno da bi u korito ušle mašine. Zato ćemo napraviti jedan takozvani zagaz kako bi mehanizacijom postavili šip. Nadam se i da će nas mimoći bujice i izlivnje kako bi svi radovi bili završeni u avgustu ove godine – dodao je direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta.

NA teritoriji Kraaljeva uskoro počinje sanacija još četiri lokalna mosta oštećenih u poplavi 2019. godine - u Miločaju, Mrsaću i dva mosta u Čukujevcu.

- Radovi će početi do kraja ove nedelje. Ostaje još da vidimo da li ćemo sanirati i most preko Kovačkog potoka, jer tu imamo problem sa saglasnošću jednog neodgovornog građanina – kaže Nestorović.

Sve dok most ponovo ne bude u funkciji, meštani Oplanića će do Kraljeva i dalje morati da putuju desetak kilometara duže zaobilaznim putevima, ili preko obližnjih Popovića ili preko Sirče.

- Ma, važno je da su radovi počeli, baš smo se obradovali kada smo videli da pristiže mehanizacija. Neće ovo biti baš lako izvesti, Morava još kako zna da bude ćudljiva – ističu stanovnici ovog pomoravskog sela.

- Tu smo i da pomognemo ako bude trebalo jer ovaj most je praktično žila kucavica ovog kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)