AUSTRALIJAN OPEN PRIREDIO SKANDAL: Posle finala, na peharu se pojavilo - ovo (FOTO)

Novosti online

29. 01. 2023. u 22:40

NOVAK Đoković jeste osvojio Australijan open 2023, ušao u istoriju jer mu je to 10. put da je pokorio taj grend slem, ali teniski turnir u Melburnu je priredio priličan skandal u vezi sa peharom koji je namenjen pobednici u ženskoj konkurenciji.

АУСТРАЛИЈАН ОПЕН ПРИРЕДИО СКАНДАЛ: После финала, на пехару се појавило - ово (ФОТО)

Foto: EPA/TRACEY NEARMY

Dan pre nego što je Novak Đoković u finalu AusOpena pobedio Stefanosa Cicipasa i stigao do 22. grend slem titule (koliko ima i Rafael Nadal), odigrano je finale u pojedinačnoj konkurenciji teniserki.

Sastale su se Arina Sabalenka iz Belorusija i Moskovljanka koja je pre neku godinu prihvatila poziv da nastupa za Kazastan, Jelena Ribakina.

Imajući u vidu da je Ženska teniska asocijacija (VTA), baš kao i Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP - na čijoj najnovijoj rang listi će Nole ponovo biti prvi) odlučila da se, zbog rata u Ukrajini, zabrani prikazivanje zastava Rusije i Belorusije zbog pomenutog vojnog sukoba, mnogi su mislili da se to odnosi na predstavljanje igrača/igračica na samom nadmetanju, kao i tokom TV prenosa.

Međutim...

Nakon što je Beloruskinja Sabalenka osvojila titulu na Australijan openu, jer je u finalu, posle preokreta, savladala Ribakinu rezultatom 4:6, 6:3, 6:4, desilo se nešto dosad nezamislivo:

Na trofej Australijan opena prvi put je upisano ime i prezime osvajačice, ali ne i zemlja iz koje dolazi.

Evo kako sada izgleda ta gravura na peharu AusOpena:

Mnogima koji su videli ovaj detalj zasmetala je činjenica da na jednom takvom mestu, kao što je trofej namenjen osvajačici Otvorenog prvenstva Australije, Sabalenka, ni kriva ni dužna, postaje prva koja je "niotkud" došla do grend slem titule.

Ona nije udostojena ni ta tri slova, "BLR", koja bi simbolizovala da je Beloruskinja, jer, eto, "teniseri i teniserke iz te zemlje, i Rusije, na turnirima u organizaciji VTA (i ATP) nastupaju kao neutralni, bez isticanja zastava".

Inače, ovo je bilo prvo grend slem finale za Sabalenku i, logično, prvi trofej, dok je Ribakina prošle godine osvojila Vimbldon.

Na tom Vimbldonu nova šampionka Australijan opena nije imala pravo da učestvuje jer su tada na snazi bile samovoljne britanske zabrane nastupa ruskim i beloruskim teniserima. ATP i VTA su zbog te zabrane jesenas izrekli drakonske kazne teniskim vlastodršcima u Engleskoj, ali... To je, izgleda, bilo samo "zamazivanje očiju" svetskoj javnosti jer pravi stav o Belorusiji (i Rusiji) vidi se upravo po ovome što je urađeno Arini Sabalenki nakon što je osvojila AusOpen.

BONUS VIDEO: OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)