VAJDA O NOVAKOVOM ROLAN GAROSU: Slovak otkrio šta je presudilo da Đoković pokori Pariz

SVEMU se divim kod Novaka! To je poruka trenera osvajača Rolan Garosa Marijana Vajde!

ВАЈДА О НОВАКОВОМ РОЛАН ГАРОСУ: Словак открио шта је пресудило да Ђоковић покори Париз

Foto: AP

Na pitanje koje su to osobine kojima je najviše impresioniran kod najboljeg tenisera sveta, Slovak bez premišljanja odgovara:

- Sve! Zaista sam zadovoljan i uvek se oduševljavam njegovom pristupu. Apsolutno je profesionalan. Sebi stalno postavlja sve veći pritisak na treninzima. Zaista želi da se još popravi u svakom elementu igre. To je potpuno neverovatno. Iskreno se divim tome što želi da bude sve bolji - ističe strateg pod čijim vođstvom je Novak postigao svoje najveće uspehe.

Osvrnuo se Vajda, naravno, i na osvojenu titulu u Parizu.

- Turniri na Rolan Garosu su najteži grend slemovi u istoriji. Uvek su naporni, jer je šljaka zamorna. Drugačija je igra. U osnovi morate da se prilagodite šljaci. Morate da prođete kroz mnogo teških trenutaka. Novak je to uvek uspevao tokom te dve nedelje. Mislim da je bio mentalno mnogo bolji nego prošle godine. Bio sam smireniji kada sam video da je pronašao igru neposredno pre Rolan Garosa.

Prelomni trenutak za Novakovu formu je bio u Beogradu.

- Osvojio je turnir u rodnom gradu, što mu je dalo puno samopouzdanja, pre nego što je došao u Pariz. Zaista je dominirao. Menjao je udarce, sve mu je išlo od ruke. To je bio najbolji tenis - naglašava Vajda.

Foto: AP

 

Novakov trener misli da je bio jači i nego kada je osvojio prvu titulu na Garosu!

- Bolje je igrao nego prvi put, protiv Endija. Bio je tada nervozniji, a sada je u finalu koristio stečeno iskustvo.

Vajda kaže da je bio pomalo zabrinut u prva dva seta protiv Grka i da se nadao da će mu se energija vratiti.

- Igrao je na početku bez dovoljno energičnosti. Ali, najvažnije je to što je imao uverenje. Pobeda protiv Rafe mu je dala puno samopouzdanja, vere u sebe da može da osvoji Frenč open. Prva dva seta protiv Cicipasa su ga odvela u minus, jer je možda previše razmišljao unapred.

Posle toga je, ističe, nametnuo svoju igru.

- Zamah je samo prešao na njegovu stranu, a on je bio vrlo čvrst, odlično je servirao, vraćao takođe vrlo dobro. Tako je nastavio tokom čitava poslednja tri seta, a zatim završio u velikom stilu. Bila je to fantastična pobeda.

Nekoliko puta Đoković se na ovom Rolan Garosu vraćao iz velikog rezultatskog zaostatka, što je pokazalo i njegovu posebnu snagu.

- Novak je bio spreman da odigra pet setova, fizički i mentalno. Ako ste spremni, odigraćete ih, jer je to moguće. Zamah se ovde menja mnogo čršće nego na tvrdoj podlozi. Dobar stručnjak za šljaku, poput Rafe, ima sve udarce i tehnički je savršen. Ali, Novak mora da pronađe igru tokom sezone na ovoj podlozi. Podigne je u pravom trenutku. Mislim da je njegov um bio postavljen na to da pobedi i osvoji grend slem. To mu mnogo pomaže da prevaziđe teške trenutke.

Istakao je Vajda i buduće planove, koji su na maksimumu.

- Cilj nam je da Novak pobedi na Olimpijskim igrama, a zatim da osvojimo "zlatni grend slem". To bi bio apsolutni vrh ove godine! Njegov prioritet je postavljen: Vimbldon, Olimpijske igre, Ju-Es-open. Mislim da to sve govori. Ceo raspored je podređen ovim turnirima. U celini, pripremljen je za ovu godinu!

Ipak, iskusni kouč upozorava da je to još daleko i da najpre moraju da se foksiraju na prvi sledeći izazov. Prvi na redu je Vimbldon, već za desetak dana, gde Novak startuje kao veliki favorit. Isto će biti i nešto kasnije, na Ju-Es openu. Svima je već pred očima "Zlatni grend slem"...

FOTO: AP/Tanjug

 

- Goran i ja smo rekli da ćemo se, ako u godini osvoji sve grend slemove, zvanično povući kao treneri - našalio se Vajda, a onda ozbiljno nastavio. - Vrlo je moguće da ih osvoji. Voli da igra u Vimbldonu i Ju-Es openu. Ukoliko je zdrav, a trenutno je zdrav i u odličnoj je formi, mislim da je sposoban da osvoji kalendarski slem. Prilično sam siguran u to. Bio sam malo više zabrinut zbog šljake. U proteklih desetak godina, imao je sjajne rezultate i mogao je mnogo više da postigne na Rolan Garosu, ali jednostavno nije uspeo to da uradi. Finale s Vavrinkom je gorki poraz za sva vremena.

Iz godine u godinu, naglašava, bilo je sve teže.

- Kada jednom pobedite, dobijate samopouzdanje za sledeći put. Onda se opustite i imate više iskustva. Znate kako se stvari odvijaju. I onda sve bude sjajno.

MOŽE I ŽELI JOŠ BOLjE

NOVAKOV trener se priseća da je kao igrač i sam uvek želeo da razvija svoju igru, ali da to nije bio u stanju.

- U nekom trenutku sam imao limite. Ali, Novak i dalje vidi da može da ide mnogo dalje, da poboljša servis, bekhend, ukupnu igru, voleje. To me raduje kao trenera. Zaista cenim takav njegov pristup. To mu omogućuje da uvek bude najbolji na grend slemovima - kaže i dodaje da je uvek iznenađen onim što Novak može još da uradi.

Foto: EPA-EFE/ANDREU DALMAU

 

KLjUČNO PROTIV NADALA

VAJDA smatra da je meč protiv Rafe bio ključan.

- To što su njih dvojica odigrala bilo je jedno od najboljih polufinala ovde na Rolan Garosu! Sve je bilo vezano za to polufinale. Verovao sam da, ako pobedi Rafu, ima prilično dobre izglede da osvoji turnir. Iako je Stefanos u finalu igrao neverovatan tenis, u prva dva seta, Novak je podizao nivo i fizički se vratio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KECMANOVIĆ PAKUJE KOFERE, IDE KUĆI: Posle maratonske borbe eliminisan iz Bukurešta