RUSI POBESNELI NAKON ODLUKE SUDA: "CAS je politički instrument u službi Zapada"

Александар Илић
Aleksandar Ilić

24. 02. 2024. u 13:12

OLIMPIJSKI savez Rusije žestoko je reagovao nakon što je žalba pomenutog tela odbijena pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS)

РУСИ ПОБЕСНЕЛИ НАКОН ОДЛУКЕ СУДА: ЦАС је политички инструмент у служби Запада

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Sud u Lozani odbio je žalbu Rusa da budu priključeni Međunarodnom olimpijskom komitetu koji ih je suspendovao nakon početka rata u Ukrajini.

Podsetimo, Olimpijskom savezu Rusije uvedena je suspenzija nakon priznavanja okupiranih regiona u Ukrajini - u pitanju su: Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje.

Ruski olimpijski komitet u petak je osudio potvrdu MOK-a od strane Suda za sportsku arbitražu (CAS) o suspenziji, nazvavši ovu meru "diskriminacijom bez presedana“ prema njegovim sportistima.

Rusi su optužili CAS da "ignoriše pravne argumente" koje je iznela Rusija, dok Olimpijski komitet Rusije karakteriše sud u Lozani da deluje kao "politički instrument".

Takođe, Rusi poručuju da je "sporska diskriminacija koje se primenjuje nad njenim sportistima dostigla neviđene razmere".

Optužuju i Međunarodni olimpijski komitet da "čini sve napore da svede broj sportista koji učestvuju u Parizu na Minimum i da im nameće poražavajuće kriterijume.

Ruski i beloruski sportisti mogu da učestvuju na OI 2024 pod uslovom da nisu podržali rusku ofanzivu u Ukrajini i moraće da se takmiče pod neutralnim zastavom.

Ruski olimpijski komitet je takođe u petak upozorio ruske sportske federacije da bi poštovanje ovih zahteva MOK-a moglo "predstavljati kršenje ruskog zakonodavstva", preteći im "pravnim posledicama i drugim negativnim posledicama takvog pristanka".

Nova otvrđena suspenzija protiv Ruskog olimpijskog komiteta dodata je nizu sankcija koje je MOK preduzeo krajem februara 2022, neposredno nakon početka sukoba u Ukrajini: zabrana bilo kakvog međunarodnog takmičenja na ruskom tlu, kao i u Belorusiji, i zabrana svih zvaničnih simbola dve zemlje na terenu i svetskim podijumima.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)