SVAKOG DANA SE DOKAZUJEM: Marko Podraščanin, novi kapiten Itas Trentina, i dalje maksimalno posvećen treninzima, utakmicama i gladan pobeda

S. Krstović

03. 11. 2023. u 10:08

MARKO Podraščanin godinama pleni igrom i ponašanjem na terenu. To su odavno shvatili Italijani i u njemu prepoznavali pravog lidera ekipe. Naš trofejni odbojkaš je nedavno postao kapiten Trentina, s kojim je lane osvojio skudeto. Magični bloker je traku nosio i u dresu Lubea i kratko vreme u Peruđi.

СВАКОГ ДАНА СЕ ДОКАЗУЈЕМ: Марко Подрашчанин, нови капитен Итас Трентина, и даље максимално посвећен тренинзима, утакмицама и  гладан победа

Foto: Privatna arhiva

- To je velika čast za mene i moju porodicu - ponosan je Podraščanin.

Marka je, od kada je debitovao u reprezentaciji 2006. na SP u Japanu, krasio jak karakter, ne samo na terenu, nego i van njega. Uvek je bio stabilan, odmeren, spreman da primi savet, a kasnije i da ga podeli sa mlađim kolegama...

- Iskreno, tokom čitave karijere trudim se da budem primer kako na terenu, tako i van terena. Zato što sam odbojkaš, zato što mislim da je odbojka stvarno jedan kolektivni, lep, porodičan sport, gde nema skandala, gde navijači lepo navijaju za svoje klubove bez ružnih reči i mislim da je ta tradicija u Italiji već dugo, dugo prisutna. Tokom cele svoje karijere igrao sam na Apeninskom poluostrvu i verovatno ću je ovde završiti, zato što i dalje mislim da je italijanska liga najlepša za gledanje i za igranje - naglašava Podraščanin u telefonskom razgovoru za sportski dodatak "Novosti".

Bloker Trentina priznaje je da su ga dva puta zvali iz Rusije i jednom iz Brazila, ali da nije želeo da menja zemlju:

- Bogu hvala, mislim da sam pravilno postupio da ostanem u Italiji. Igrao sam uvek u dobrim klubovima, koji su se, kao i sada Trentno, borili za vrh tabele, titulu, evrokupove. To mi je bilo važno. Pored toga moja porodica je bila dobro i dočekana i dobro su živeli i u Mačerati, Peruđi i sada u Trentu, koji je porodičan grad.

Srbi su ostavili dubok trag u italijanskoj odbojci. Osim Podraščanina kapiteni su bili i Brđović, braća Grbić, Vujević, Miljković, Stanković, Atanasijević... U Trentu je svojevremeno kapiten bio i Nikola Grbić.

- Mi volimo Italiju, Italijani vole nas i naš karakter, zato što je vrlo sličan njihovom. Ludi smo za odbojkom kao i oni. Meni je bio cilj da ovde igram sa najboljim igračima i radim sa najboljim trenerima kroz čitavu karijeru i da igram najjače utakmice, jer mislim da samo tako igrač može da ima kontinuitet i da traje tako dugo. Bogu hvala, trajem dugo, poenta priče je da sam i dalje posvećen treninzima, i dalje sam posvećen utakmicama, volim da pobeđujem. Najbolji primer je da sam sa 35 godina došao do još jednog skudeta, četvrtog u karijeri - naglašava Podraščanin.

Trentino je poslednjih godina iznedrio velike zvezde italijanske i svetske odbojke, kao što su Mikjeleto, Lavija, Sbertolo... Zato se nameće pitanje kako se Marko, kao stranac, oseća kada je kapiten takvim, domaćim asovima:

- Meni je to zanimljivo, daje mi motiv da se svakim danom dokazujem pred njima, da se nadigravam sa njima, iako su mladi igrači, oni su jedni od najboljih na svetu. Zajedno smo prošle sezone uzeli skudeto, tako da je velika čast deliti teren sa njima i dati im neke savete. Iskren da budem i ja nekad naučim nešto od njih, pošto moramo priznati da je italijanska reprezentacija trenutno na višem nivou od naše selekcije.

Podraščaninu je ovo četvrta sezona u Trentinu, ističe da su ga lepo prihvatili.

- U mojoj prvoj sezoni u Trentinu Mikjeleto je ušao u prvi tim. Super se slažemo, nemamo ni začkoljica, mislim da poštuju mene kao starijeg igrača. Neretko me i pitaju za savet, ja svaki put odgovorim. E, sada da li je pravilan i da li će uvek da ga prihvate to je druga priča. Poenta je da me poštuju i oni i novi trener, i ljudi u upravi - nagalašava Podraščanin.

Najlepše je kod kuće

NAŠI klubovi nemaju finansijsku moć da pariraju najjačima na svetu, tako da je Marko više uzor italijanskim, nego srpskim klincima.

- Moguće je. Pričao sam sa čelnicima Saveza i jako me raduje to što će najverovatnije posle dugo godina jedan turnir Lige nacija biti odigran u Srbiji. Konačno će i klinci, i naše porodice, i prijatelji moći uživo da nas gledaju. Lepo je što gradimo naše internacionalne karijere, ali najlepši mogući osećaj za sportistu je kada igra za svoju zemlju pred domaćim navijačima. Meni su najdraže utakmice u mom rodnom Novom Sadu, utakmice pred prepunim "Spensom" ostanu u najlepšem sećanju, tu sam pružao svoje najbolje partije... Da ne spominjem "Beogradsku arenu", "Pionir", Kraljevo, Niš, Vršac - kaže Podraščanin.

Zanima nas Liga šampiona

- ŽELjA svih u Trentinu je da se napravi korak više u Ligi šampiona, pošto smo u prethodne tri godine uvek gubili od Zakse, od toga dva puta u finalu. Plan je i da se u domaćem prvenstvu i Kupu dogura što dalje. Vidim da i po saigračima da ćemo više da grizemo u Ligi šampiona - kaže Podraščanin.

Zaslužili smo da idemo u Pariz

- MORAMO sami sebi da priznamo, da nismo u vrhu svetske odbojke. Možda zato što smo u malom padu, što su nas stigle godine. Ali, ne bi trebalo zaboraviti da je ovog leta pola ekipa bilo povređeno. Mi bez Lisinca, Kovačevića i Ivovića ne možemo da pariramo ozbiljnim svetskim selekcijama. Drago mi je što su mlađi igrači otišli u ozbiljne lige, gde će napredovati. U ovom trenutku na svetskoj listi smo deveti sa 16 bodova više od Kube, što nije mnogo, ali ni malo. Imaćemo dogodine priliku da u LN zadržimo deveto mesto, odnosno 12. koje nas vodi u Pariz. Smatram da je ova generacija to zaslužila - naglašava Podraščanin.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo