EP U PLANINSKOM BICIKLIZMU: Spektakl oko Petrovaradina

S. B.

16. 08. 2021. u 19:16

EVROPSKO prvenstvo u planinskom biciklizmu, koje je prvi put u našoj zemlji održano na Petrovaradinskoj tvrđavi, obeleženo je učešćem čak 503 takmičara iz 35 zemalja i očekivanim trijumfom tek nekih od favorita.

ЕП У ПЛАНИНСКОМ БИЦИКЛИЗМУ: Спектакл око Петроварадина

FOTO: Aleksandar Miškov

Najuzbudljivije su bile elitne trke seniora u muškoj i ženskoj konkurenciji, u kojima je dvostruka svetska prvakinja, Polin Feran-Prevo iz Francuske, osvojila zlatnu medalju.

Ona je na Olimpijskim igrama u Tokiju imala peh i pala na startu, pa posle nije uspela da uhvati priključak i borbu za medalju. Ovde je to delimično nadoknadila i pokazala zašto je neprikosnovena na planeti. U muškoj konkurenciji, trijumfovao je Švajcarac Lars Forster.

Spektakularne trke na nesvakidašnjoj lokaciji tvrđave, pratilo je više od 6.000 znatiželjnika, koji su mogli da na delu vide 12 takmičarki i isto toliko biciklista koji su nastupili na Igrama u Japanu. Zanimljivo je da je Linda Indergand iz Švajcarske, bronzana u Tokiju, na Petrovaradinu zauzela peto mesto, a Španac David Valero Serano, takođe bronzani iz Tokija, ovde bio 23.

Takmičari su vozili tik uz publiku, pa su i gledaoci mogli da osete adrenalin atraktivnog sporta, s obzirom na to da je staza duga četiri kilometra podrazu-mevala vožnju biciklista po stepenicama, bedemima, sa strmim spustovima po kladrmi, kroz tunele...

Srbiju je na EP, na kojem su se vozile trke u svim kategorijama, predstavljalo 23 takmičara i takmičarki. U žestokoj konkurenciji, niko od naših sportista nije uspeo da se okiti medaljom.Evropsko prvenstvo organizovali su Biciklistički savez Srbije, BK Novi Sad i Vojvođanska asocijacija biciklističkih klubova, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport, Ministarstva omladine i sporta i mnogih drugih i veliku pomoć volontera iz svih krajeva Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju