KOPLJE LETI NAJDALJE NA SVETU Mlada atletičarka Adriana Vilagoš spravu hitnula čak 60,46 metara

J. Lemajić

07. 05. 2021. u 19:00

KADA je, zbog još aktuelne epidemiološke situacije, neizvesno održavanje juniorskih takmičenja, Adriana Vilagoš (18) iz Malog Iđoša, 600-gramsko koplje baca u seniorskoj konkurenciji, nadmećući se sa dosta starijim takmičarkama.

КОПЉЕ ЛЕТИ НАЈДАЉЕ  НА СВЕТУ Млада атлетичарка Адриана Вилагош справу хитнула чак 60,46 метара

FOTO: Privatna arhiva

Ali i tu je među najboljima. Trenutno se u Splitu priprema za Evropski kup za mlađe seniorke, koji će se održati sutra, i vredno se trudi da odmeri snage sa najboljim takmičarkama.

- Još je mlađa juniorka, ali pošto je za njen uzrast otkazano Evropsko prvenstvo, a ima dobar rezultat, odlučile smo da se oproba na takmičenju za stariji uzrast - kaže Đerđi Vilagoš, majka i trener jedne od najtalentovanijih atletičarki koje stasavaju u našoj zemlji.

Adriana je ove godine učestvovala na dva Zimska kupa, na jednom za juniorke bacala je 500-gramsko, a na drugom, svom prvom seniorskom takmičenju 600-gramsko koplje. Na Prolećnom atletskom mitingu u Sremskoj Mitrovici bacala je 600-gramsko i sa daljinom 60,46 metara postavila je novi državni rekord za juniorski uzrast. Na nedavno održanom Vaskršnjem mitingu u Splitu za mlađe juniorke bacala  je koplje od 500 grama i hicem od 65,47 metara postavila svoj novi lični rekord.

- Sa 60,46 metara Adriana je prva na svetskoj rang--listi za 600-gramsko koplje, a sa ubedljivih osam metara vodi i na listi devojčica koje bacaju sto grama lakše koplje - ponosno će majka, koja je završila školu za trenere da bi trenirala talentovanu devojčicu.

- Veoma je zadovoljna postignutim rezultatima. Cele prošle godine je vredno trenirala, iako je sve bilo neizvesno, do poslednjeg trenutka nismo znali da li će se neko takmičenje održati. Otkazano je i EP i Balkanijada za mlađe juniorke, koje je čekala čak četiri godine, jer je imala sjajan rezultat, sa 12 metara je vodila na svetskoj rang-listi, ali nije imala dovoljno godina da se takmiči. To joj je baš teško palo. Zato se sada više okrenula težoj i zahtevnijoj spravi da bi se, dok se situacija sa koronom ne smiri, takmičila tamo gde se pruži prilika.

ODLIČNA UČENICA

I PORED treninga, Adriana je odlična učenica trećeg razreda Gimnazije "Dositej Obradović" u Bačkoj Topoli i tokom cele godine u dnevniku ima upisanu samo jednu četvorku.

- Zasada je sjajna, ali videćemo kako će kasnije uskladiti profesionalni sport i školovanje. Sigurno će biti dosta odricanja, neće biti lako, ali to je život sportiste - jasna je majka.

Bez obzira na to za koje nadmetanje se priprema, Adriana šest puta nedeljno predano trenira na fudbalskom terenu u Malom Iđošu, koji je zahvaljujući Atletskom savezu Srbije dobio novo zaletište za koplje, koje je među najboljim u zemlji. Nije ni nalik onom punom rupa i neravnina, kakvo je bilo kada je na njemu Adriana napravila svoje prve velike hice.

Iako su uslovi dobri, odgajati vrhunskog sportistu u Srbiji je i te kako zahtevno.

- Ova i prošla godina su posebno teške, jer je sve bilo neizvesno, škola je bila onlajn, treninzi u zatvorenom su bili zabranjivani... Teško je u takvim uslovima održati motivaciju kada se za nešto sprema i to se u poslednjem trenutku odloži. To je prilično razočaravajuće za nju - iskreno priča Đerđi.

- Uz to, koplje za takmičenje košta od 800 do 1.000 evra, to dobije od AS Srbije. Ali to se koristi samo za takmičenje, može da se iskrivi, da pogrešno padne, a pravila su takva da bilo ko od takmičara može da baca koplje koje smo mi prijavili. Primera radi, nedelju dana pošto je dobila koplje od Opštine Mali Iđoš na zagrevanju ga je uzela druga devojčica koja ga nije dobro bacila, pa je sledeća svojim kopljem napravila rupu na njemu. Adriana ima dva koplja za takmičenja, ostala lošija koristi za trening.

MALI IĐOŠ RASADNIK TALENATA

UZ Adrianu, Đerđi trenira još 12 devojčica koje su, takođe, veoma talentovane.

- Na Zimskom prvenstvu smo osvojile čak devet medalja. Bilo bi i više dece, jer imamo zaletište za skok udalj, ali ne mogu sama da postignem da ih treniram, naročito sada kada je broj dece na treningu limitiran. Da imam pomoć sigurno bismo mogli i klub da osnujemo, ovako smo registrovani u AK Senta - dodaje Vilagoševa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)