UVEK JE TREBALO TAKO DA SE ZOVEMO: Posle Mundijala jedna evropska reprezentacija menja ime?

Novosti online

31. 10. 2022. u 14:06

FUDBALSKA reprezentacija Velsa promeniće ime u skoroj budućnosti, a čelnici tamošnjeg Saveza razmatraju da to urade već posle Mundijala u Kataru.

УВЕК ЈЕ ТРЕБАЛО ТАКО ДА СЕ ЗОВЕМО: После Мундијала једна европска репрезентација мења име?

PHOTO: EPA/FILIP SINGER EDITORIAL USE ONLY

Sadašnje ime reprezentacija nosi po engleskom nazivu za zemlju, jednu od četiri konstituenta Ujedinjenog kraljevstva, a poreklo vuče od rimskog naziva za jedno od galskih plemena koje je naseljavalo tu teritoriju.

Sami Velšani svoju zemlju zovu Kamri (Cymru) po staro-bretonskoj reči za sunarodnika, zemljaka.

FS Velsa već koristi ovaj naziv u svim svojim internim ali i spoljnim komunikacijama, a započela je i razgovore sa FIFA i UEFA.

- Tim je uvek trebalo da se zove Kamri, zato sada ovo radimo. Kako mi to vidimo, već u ovom momentu ionako svi tako zovemo naš nacionalni tim. Ipak, za promenu na mešunarodnom planu treba da se uradi malo više posla, tako da ćemo na ovaj Mundijal otići kao Vels - rekao je Nil Muni, prvi čovek FS Velsa.

On je istakao da ništa još nije zvanično gotovo, ali da su pripreme za menjanje imena u toku i da su pregovori odmakli daleko. 

- Mislim da će 2023. godina biti godina kada ćemo razgovarati sa zainteresovanim stranam oko promene imena, tu mislim na Vladu, naš Izvršni odbor i druga tela koja dodnose ovakve odluke. Mi smo demokratska organizacija i ništa nećemo uraditi jednostrano - istakli su iz FS Velsa. 

Direktan povod za ovu odluku FS Velsa bio je žreb za EURO 2024, kada su zmajevi izvučeni u istu grupu sa Turskom. FS Turske je pred ovaj žreb tražio da se ime države na latiničnom pismu u budućnosti piše u originalu (Turkiye) a ne u angliciziranoj verziji (Turkey). Isti slučaj je i sa Azerbejdžanom.

- Videli ste da Turska, Azerbejdžan i mnoge druge reprezentacije koriste nazive na svom jeziku. Imali smo nezvanične razgovore sa UEFA o tome kako su Turci izveli ovu promenu.

Na kraju, jedna zaniimljivost. Ukoliko do ove promene dođe, a sve su prilike da hoće, Vels će izgubiti status poslednje reprezentacije na abecednom spisku od svih članova UEFA.

BONUS - Najaktuelniji video snimci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri