ČUDO OD KOG SRPSKI FUDBAL IMA ŠTA DA UČI: Radnički na prekretnici - kontinuitet ili žrtvovanje trenera posle prvog neuspeha

Александар Илић
Aleksandar Ilić

29. 07. 2022. u 17:42

REAL sa Nišave, Radnički iz Niša sanjao je povratak na evropsku scenu od 2019. godine i poraza od Flore, a doživeo je pravu noćnu moru protiv "stare mušterije", Gzire junajted.

ЧУДО ОД КОГ СРПСКИ ФУДБАЛ ИМА ШТА ДА УЧИ: Раднички на прекретници - континуитет или жртвовање тренера после првог неуспеха

FOTO: A. Ilić

Radnički je za kormilo doveo nekadašnjeg trenera mlade reprezentacije Srbije Tomislava Sivića i od defanzivnog ružnog pačeta polako je niški sastav prerastao u prelepog ofanzivnog labuda, u čijim igrama su navijači mogli da uživaju. Posebno je briljirao tim sa Čaira protiv Partizana, a obrise onoga što predstoji videli smo i u prvom poluvremenu duela protiv Zvezde.

Videlo se već na pripremama za novu sezonu da Radnički ove sezone igra jako lepršav i ofanzivan fudbal, ali što neko reče na "Čairu", "ne mogu napadači da daju dovoljno golova koliko odbrana može da primi".

Tu dolazimo do jednog neverovatnog podatka, Radnički je od 2018. godine kada je Gziru "odučio od fudbala" do danas promenio 11 trenera ( Nenad Lalatović dva puta, Milan Đuričić dva puta, Simo Krunić, Milorad Kosanović, Vladimir Gaćinović, Aleksandar Stanković dva puta, Radomir Koković i Tomislav Sivić), a Maltežane još vodi isti stručnjak, Daren Abdil koji je u prvom dvomeču vodio malteške sokole. Doduše, veoma kratko vreme u tom periodu proveo je u Valeti, ali su u klubu uvideli važnost kontinuiteta u radu.

Foto: A. Ilić

Svima je juče bilo evidentno da to nije ista Gzira koju je tada Radnički pobedio 5:0 ukupnim rezultatom. Treba istaći i to da je godinu dana kasnije, pod Đovanijem Tedeskom, Gzira na "Poljudu" savladala Hajduk iz Splita 3:1 (2:0 za Hajduk u revanšu). Nadigravali su se u prvom meču pre nedelju dana, tada je Nišlije posekao brazilac Samuraj, koji je sa dva pogotka favorita šokirao, na kraju je Radnički morao da se zadovolji remijem.

Ništa drugačije nije bilo ni na Čairu (3:3 nakon produžetaka). Nakon svega viđenog u 120 minuta igre jedino je realno bilo da Radnički i Gzira sudbinu o prolasku dalje rešavaju upravo penal ruletom. Fortuna je ovog puta bila naklonjena rivalu koji je pre četiri godine pao na Čairu.

FOTO: A. Ilić

Trener tima Tomislav Sivić ostao je dosledan sebi, pred meč je rekao: "Ukoliko ne pobedimo Maltu, treba da idemo kući", jedan je od retkih trenera koji je za neuspeh preuzeo odgovornost i stao iza svojih reči. Nakon meča najavio je na pres konferenciji "da će razgovarati sa upravom i ostavku neće dati ovde (na pres konferenciji prim. aut.), već gde treba, misleći na upravu kluba.

Oni koji su meč gledali sa "Čaira", mogli su da vide suze u očima igrača koji su u neverici popadali na travu niškog stadiona, a da stvar bude gora pobrinuli su se i navijači pozicionirani kod tunela koji su ušli u verbalni rat sa uplakanim igračima "Reala sa Nišave".

FOTO: A. Ilić

Niški fudbal je sada na prekretnici, hoće li jedini odgovoran za neuspeh biti trener, ili će još neko podneti teret odgovornostvi. Malteška Gzira je pravi prototip puta koji bi možda trebalo da usvoje i srpski klubovi, čula su se na tribinama juče i pitanja "kako da oni (igrači Radničkog) igraju kada na svakih par meseci menjaju trenera i sistem igre, ko će sve to popamtiti?"

U kom pravcu će se Radnički kretati videćemo već u nedelju kada klub dočekuje TSC u 4. kolu Superlige Srbije.

BONUS VIDEO: PIKSI, VIDIMO SE, BRATE! Kad Dragan Stojković Piksi dođe na meč Radničkog iz Niša

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna