KARLO KRALJ "PETICE": Anćeloti jedini trener na svetu koji ima titule u svim najjačim ligama

S. R.

02. 05. 2022. u 22:20

ISTORIJA je ispisana, krug je upotpunjen. Karlo Ančeloti (62) je ušao u anale svetskog fudbala, pošto je postao prvi strateg koji je osvojio titulu u svim "ligama petice" (Engleska, Španija, Italija, Francuska i Nemačka). Tačku je stavio trijumfom sa Realom, pošto je za vikend, četiri kola pre kraja, osigurao šampionski pehar u Primeri, rekordni 35. za "kraljevski klub".

КАРЛО КРАЉ ПЕТИЦЕ: Анћелоти једини тренер на свету који има титуле у свим најјачим лигама

FOTO: AP/Tanjug

- Ponosan sam na dostignuće, želim da ga proslavim na pravi način. Imati pet trofeja u jakim ligama, znači da sam, gde god da sam bio, uradio dobar posao. Sviđa mi se ono što radim - istakao je italijanski stručnjak, koji kao trener ima 22 trofeja.


Sve je krenulo od sezone 2003/2004, kada je sa Milanom pokorio Italiju. Titulu je osvojio na dominantan način sa 11 bodova više od drugoplasirane Rome. Posle uspešnog perioda sa "rosonerima", preselio se u London. U leto 2009. seo je na klupu Čelsija, sa kojim je već u prvoj sezoni došao do Premijer lige, a "plavci" su postigli rekord od 103 postignuta pogotka na 38 mečeva.


Temelje PSŽ sa dolaskom "petro dolara" postavio je upravo Karlo. Iako se zadržao u Parizu tek 18 meseci, iskusni stručnjak je 2012/2013. uzeo prvu od pet uzastopnih titula tima iz francuske prestonice. Niz je uspešno nastavio i u Nemačkoj. Nasledio je na klupi u Bajernu Pepa Gvardiolu i njegovu mašineriju, pa je 2016/2017. došla bundesligaška "salatara".


Dugo se Ančeloti borio sa reputacijom trenera kome leže samo kup takmičenja, tokom karijere koja je započela još davne 1995. godine u Ređini. Međutim, osim prvenstvenim podvizima u "ligama petice", sada posle 27 godina rada, može da se pohvali i da je prgrlio tri pehara Lige šampiona, dve titule svetskog klupskog prvaka, tri evropska superkupa, Intertoto kup, španski kup, FA kup, španski, italijanski i nemački superkup. Spisak jasno kaže - svi ti kritičari, sada, Karlu mogu samo da se poklone.

ZATVOREN KRUG


ITALIJA: Milan (2003/2004)
ENGLESKA: Čelsi (2009/2010)
FRANCUSKA: PSŽ (2012/2013)
NEMAČKA: Bajern M. (2016/2017)
ŠPANIJA: Real M. (2021/2022)
*Ančelotijeve ligaške titule

ALABINA ZLATNA DECENIJA 

DEFANZIVAC "kraljeva" David Alaba (29) zaokružio je perfektnu deceniju. Na početku sezone zamenio je tmurni Minhen za sunčani Madrid, ali su titule ostale njegov zaštitni znak. Posle devet vezanih trofeja sa Bajernom, niz je nastavio sa Realom.

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spektakl kakav fudbal ne pamti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)