PADA MATIĆEV REKORD? Prelazak iskusnog vezisteiz Benfike u Česli i dalje najveći zimski transfer srpskih igrača

Đ. SAMOILOVIĆ

02. 01. 2022. u 21:24

PRE osam godina, tokom zimskog prelaznog roka u sezoni 2013/2014, Čelsi i pre svih Žoze Murinjo uvideli su koliku su grešku napravili puštanjem Nemanje Matića nekoliko godina ranije i u transferu vrednom 25 miliona evra su vratili u svoje jato korpulentnog vezistu sa Uba. Taj Matićev prelazak iz Benfike u redove "plavaca" do dan-danas je ostao najvredniji zimski transfer srpskih fudbalera, a da li će ga neko svrgnuti sa vrha, ostaje da se vidi u narednih mesec dana.

ПАДА МАТИЋЕВ РЕКОРД? Прелазак искусног везистеиз Бенфике у Чесли и даље највећи зимски трансфер српских играча

Nemanja Matić foto AP

Kapije pijace su zvanično otvorene 1. januara i ostaće takve do poslednjeg dana uvodnog meseca 2022. Spekulacije i najave već uveliko traju, a nekoliko i njih je vezano za naše igrače koji bi možda mogli i da ugroze Matića na prvoj poziciji.

Pre svih, Dušan Vlahović, čija cena na tržištu varira negde između 70 i 80 miliona evra, ali poslednje informacije ukazuju na to da će mladi srpski napadač najverovatnije ostati u Fiorentini do leta, pa tek onda preći u jedan od najvećih evropskih klubova koji stoje u redu za njegov potpis. Međutim, ne bi trebalo ni isključiti opciju odlaska iz Toskane tokom zime, ukoliko na sto predsednika "Viole" Roka Komisa stigne izdašna ponuda iz Torina, Londona, Dortmunda, Barselone...

Nenadano je u prvi plan iskočio i Filip Đuričić, koji se prema navodima italijanskih medija, visoko kotira u notesu Bepea Marote, sportskog direktora Intera. Đuričićev ugovor sa Sasuolom ističe na leto, a ukoliko tim iz Emilija-Romanje planira da nešto zaradi na vihornom krilu "orlova", moraće da ga proda što pre. Međutim, teško da bi Đuričićev transfer mogao da ugrozi rekord Matića, s obzirom na to da prema podacima "Transfermarkta", njegova cena na tržištu iznosi sedam miliona, dok se po italijanskim medijima licitira cifrom između 10 i 15 miliona.

TOP 10 ZIMSKIH TRANSFERA SRBA

1. N. Matić (Benfika - Čelsi) 25

2. L. Milivojević (Olimpijakos - K. palas) 15,10
3. Branislav Ivanović (Lokomotiva M. - Čelsi) 12
4. Nemanja Vidić (Spartak M. - M. junajted) 10,50
5. Strahinja Pavlović (Partizan - Monako) 10
6. Aleksandar Prijović (PAOK - Itihad) 10
7. Filip Stevanović (Partizan - M. siti) 8,5
8. Marko Grujić (C. zvezda - Liverpul) 7
9. Zoran Tošić (Partizan - M. junajted) 7
10. Jovan Stanković (Majorka - Marselj) 6,87
*Ime igrača, klub iz kojeg je i u koji je prešao, visina transfera u milionima evra, prema "Transfermarktu".

Onaj koji bi mogao da barem ugrozi Matića jeste Đuričićev imenjak Kostić, kojem se već nekoliko rokova spočitava odlazak iz Ajntrahta. Gazde frankfurtskog tima su se, ipak, pokazale kao tvrdi pregovarači, što je izazvalo i određeno nezadovoljstvo hitronog Kragujevčanina, kojeg je, takođe, naciljao aktuelni šampion Italije, Inter. Kostićeva vrednost je 20 miliona prema "Transfermarktu", a ukoliko je milanski gigant "zagrizao" u tolikoj meri koliko se piše, onda je moguće i da pomenuta cifre "prekipi" za koji milion više.

Što se tiče ostalih domaćih igrača, koji se nalaze u epicentru zimskih dešavanja na fudbalskoj pijaci, teško da će iko od njih prići Matićevom rekordu, sem ukoliko ne odjekne neka "bomba", pa na primer Luka Jović, Nikola Milenković ili neko drugi, nenadano napusti trenutno bunjište i postane nova zvezda prelaznog roka. 

Kutinjo svetski broj jedan

PRELAZAK Felipea Kutinja iz Liverpula u Barselonu, u transferu vrednom 135 miliona evra, i dalje je rekordan kada su u pitanju sve zimske aktivnosti, svih vremena. Međutim, investicija u Brazilca pokazala se kao neuspešna u slučaju "Blaugrane", dok je iza Kutinja, na drugoj poziciji, prelazak Van Dajka u Liverpul (84,7 miliona), a treće mesto drži Ajmerik Laport, koji je početkom 2019. pojačao Siti dolaskom iz Bilbaa za sumu od 65 miliona evra.

BONUS VIDEO - Dušan Tadić: Jedno od najdražih priznanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024