BERLIN POŠTUJE MUZIKU BALKANA: Harmonikaš Dejan Jovanović, u Nemačkoj, spaja tradiciju sa klasikom i džezom

Milan Ćunković

25. 10. 2020. u 10:42

OBRENOVČANIN sa dugogodišnjom adresom boravka u Berlinu, harmonikaš Dejan Jovanović, pažnju naše javnosti privukao je početkom godine, kada je, na novogodišnjem koncertu "Bal pod maskama" u beogradskom Sava centru, uz Simfonijski orkestar i hor RTS, izvedena njegova kompozicija "Novogodišnje kolo".

БЕРЛИН ПОШТУЈЕ МУЗИКУ БАЛКАНА: Хармоникаш Дејан Јовановић, у Немачкој, спаја традицију са класиком и џезом

Dejan Jovanović / Foto Erika Borbely Hansen

- Aranžirao sam je sa Konstantinom Blagojevićem iz Beogradske filharmonije - kaže, za "Novosti", Dejan Jovanović. - On je doprineo da se upoznam sa poznatim dirigentom Bojanom Suđićem, tako smo uspostavili saradnju. Mnogo mi je drago, jer je prošlo 20 godina otkako sam otišao u Berlin, i u Srbiji skoro nikako nisam nastupao.

Virtuoz na harmonici koji na nesvakidašnji način spaja klasiku i džez sa balkanskim melosom, u Nemačkoj drži svoju muzičku školu.

- Imam dosta učenika, organizujem seminare za njih - govori nam. - Sa svojim bendom sviram po svetu. Radim često u pozorištu, aktuelna predstava je "Strah jede dušu".

Počev od novembra, Jovanović će dobijati stipendiju "Mjuzik fonda" iz Berlina. To je rezultat njegovog dugogodišnjeg rada, uz odjek "Novogodišnjeg kola":

- Moj rad se tamo poštuje. Berlin je otvoren za balkansku kulturu, pogotovo muziku. Svako u publici može da pronađe nešto za sebe.

Sada je aktuelan projekat "Dejan Jovanović - Balkan džez simfonik".

- Komponovaću muziku za simfonijske orkestre. Biće tu balkanskog, romskog zvuka, klasike, džeza, eksperimentalne muzike - naglašava harmonikaš.

Najavljena su i tri koncerta za iduću godinu. Prvi je u Berlinskoj filharmoniji 25. maja, zatim sledi Kolarčeva zadužbina u Beogradu, 19. juna.

- Ciklus se završava 2. oktobra 2021. ponovo u Berlinu, u Koncertnoj kući - kazuje Dejan. - Pored kolega sa kojima redovno nastupam, biće tu i muzičari svetskog ranga sa kojima nikad nisam svirao. Biće i hor, solisti instrumentalisti, gudački orkestar... Želim da to u Beogradu bude još veće i bolje nego u Berlinu, jer potičem odavde.

Jovanović je, pre nekoliko dana, upravo na Kolarcu bio poprilično zaposlen:

- Snimljene su kompozicije koje sam komponovao, a među njima su i pesme Jovana Popovića, graditelja violina iz Zemuna. Bila je odlična saradnja sa muzičarima iz Beogradske filharmonije. Već sam počeo da radim na pomenutom projektu, nadam se da će biti primećen i podržan i u Beogradu.

NAJBOLjI TRENING ZA MOZAK

GODINAMA se Dejan, poput mnogih kolega, suočavao sa stereotipima da je harmonika isključivo vezana za narodnu muziku.

- Još uvek to postoji, ima ljudi koji kažu da je to šatorski instrument - veli za naš list Jovanović. - Harmonika je, međutim, sve popularnija. Među mojim studentima je sve više devojaka, što je mnogima ovde čudno. Kažu - harmonika je teška. Nije teška. Ona je za naš mozak najbolji trening. Akordinacija, leva i desna strana, pa onda ima taj meh u sredini, to je kao kad mi dišemo. Tango je veoma popularan zahvaljujući Astoru Pjacoli, Bahova klasika može da se svira na harmonici. O Balkanu da i ne pričamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)