OBJAVLJEN PROGRAM DŽEZ FESTIVALA: "Nišvil" možda u septembru

D. Alihodžić

19. 07. 2020. u 10:28

DžEZ festival "Nišvil" objavio je kompletan glavni program, kao i sve prateće programe planirane za ovogodišnje izdanje, koje bi trebalo da se održi od 13. do 16. avgusta u gradu na Nišavi. Ipak, direktor festivala Ivan Blagojević još ne može da potvrdi u kom obliku i kada će tačno biti održan "Nišvil", jer je tu odluku odložio za 1. avgust, uz objašnjenje da sve zavisi od epidemiološke situacije i preporuka Kriznog štaba.

ОБЈАВЉЕН ПРОГРАМ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА: Нишвил можда у септембру

Foto D. Alihodžić

- Da li će festival, odnosno glavni muzički program, biti održan u predviđenom terminu - sa tada dozvoljenim brojem posetilaca, ili onlajn - bez posetilaca, zavisiće najviše od odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na "Nišvilu" - rekao je Blagojević. - Ukoliko te odluke koje su sada na snazi ne budu ukinute do 1. avgusta, "Nišvil" će biti održan između 10. i 13. septembra, verujemo, tada u boljim okolnostima.


Zamolio je članove kriznih štabova da se suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije.


Direktor "Nišvila" je naglasio da se mora povesti računa o opstanku slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene.


- Važno da im se ne uskraćuje pravo na rad i umetničko izražavanje - makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno. Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata postavio Vinston Čerčil - zaštititi kulturu jednog naroda po svaku cenu - rekao je  Ivan Blagojević.


Umetnička direktorka "Nišvil džez teatra" i urednik "Nišvil muvi samita", Maja Mitić i Branislav Miltojević, predstavili su pozorišni i filmski program, planiran za ovogodišnji festival.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije