MALJOKOVIĆU ŽIVOTNO PRIZNANJE: Mnogo emocija na dodeli muzičkih nagrada GODUM

M. Ćunković

22. 10. 2021. u 09:55

ROK legende "Električni orgazam", pop pevačica Ana Stanić, i džez umetnik Jovan Maljoković, glavni su dobitnici nagrada GODUM, koje je Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije po četvrti put preksinoć dodelilo na velikoj sceni Ustanove kulture "Vuk Karadžić" u Beogradu, u prisustvu značajnog broja ljudi iz javnog života.

МАЉОКОВИЋУ ЖИВОТНО ПРИЗНАЊЕ: Много емоција на додели музичких награда ГОДУМ

Foto ATA Images

Na licima svih njih videla se nemerljiva sreća što, posle dugog perioda izolovanosti, mogu ponovo da se sretnu na jednoj ovakvoj manifestaciji, sa kolegama i prijateljima, i da uživaju, doduše, uz pridržavanje propisanih mera. Atmosferi je doprinela i užička grupa "Istok", koja je izvela nekoliko numera laureata.

Nagrada za životno delo pripala je čuvenom džez saksofonisti i autoru Jovanu Maljokoviću. U veoma dugoj i plodnoj karijeri, priznati umetnik sarađivao je i sa mnogim rok i pop zvezdama - Goranom Bregovićem, Zdravkom Čolićem, "Ribljom čorbom"...

- Ovo je najveće priznanje koje može da se dobije - nije skrivao Maljoković. - Ja sam polagao audiciju da bih ušao u udruženje, nije moglo tek tako da se pristupi i postane član. Danas ima toliko mladih talenata, za koje se nadam da će i nadmašiti nas starije.

POSTHUMNO Mina Aleksić sa poveljom za oca Mišu, Foto Wood.rs

"Orgazam" je nagrađen kao rok grupa godine, a frontmen Srđan Gojković Gile izrazio je zadovoljstvo što mu je priznanje uručio Miroslav Cvetković, basista Bajaginih "Instruktora".

- Pre "Električnog orgazma", bio sam u bendu "Hipnotisano pile", i tada me je Cvele učio da sviram bubnjeve - seća se Gile.

Najemitovanija rok pesma sa liste SOKOJ je "Dolazim za pet minuta", hit "Generacije 5", kompozitora Dragoljuba Ilića Ilketa, pop numera je "Celu noć i celi dan" Baneta Lalića i Žarka Kovačevića, a u oblasti džeza je "Dva stara kofera" Vladimira Maričića.

LAUREATI Olga Kepčija i Jelena Tomašević, Foto Mateja Stanisavljević

LAUREATI Olga Kepčija i Jelena Tomašević, Foto Mateja Stanisavljević

Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretora PI je u istim kategorijama uručila nagrade za sledeće numere: "Radio svira za nas" Jelene Tomašević (pop), "Ljubav ovde više ne stanuje" grupe "Riblja čorba" (rok) i "Kalčine priče" sastava "Hazari" (džez). Povelje su dobili voditeljka Beograda 202 Olga Kepčija, i istaknuti fotograf Nebojša Babić.

Predsednik esnafskog, reprezentativnog udruženja u kulturi, Ivan Ilić sumirao je razne projekte i rezultate, i zahvalio se Ministarstvu kulture Srbije što je pomagalo muzičare da prebrode krizu usled pandemije, kada ne mogu da nastupaju i zarađuju za život.

Tuga zbog odlaska mnogih kolega

NAJTUŽNIJI deo večeri predstavljao je video-snimak koji nas je podsetio na sve ljude iz sveta muzike koji su nas napustili od početka pandemije. Nizali su se, na fotografijama, Đorđe Balašević, Dragoljub Đuričić, Miša Aleksić, Zafir Hadžimanov, Vojkan Borisavljević, Zoran Simjanović, Sanja Ilić, Đorđe Marjanović, Aleksandar Banjac, Minja Subota, Mikica Zdravković, Džej Ramadanovski, Predrag Živković Tozovac, Branko Marušić Čutura...

Post humno počast Miši Aleksiću

NAGRADA namenjena mladim nadama, koju je dobila grupa "Dram", od ove godine nosi ime Miroslava Miše Aleksića, basiste "Riblje čorbe" koji je preminuo 29. novembra 2020. od posledica kovida 19. Miša, koji je bio i predsednik UO udruženja, posthumno je dobio priznanje koje su primile njegova supruga Jasmina i ćerka Mina.

Mnogi su se, sa knedlom u grlu, setili da je prošlogodišnji GODUM bio poslednja manifestacija na kojoj se Aleksić pojavio u javnosti. Zdrav, prav, na sve strane rastrčan. Ništa nije slutilo na tragediju, samo mesec dana kasnije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna