TERAJU SRBE OPET SA OGNJIŠTA: Novi pritisci "Auto-puteva" FBiH na povratnike u južnom delu Mostara, hoće da prođu kroz njihova imanja

D. CURAĆ

06. 03. 2021. u 08:12

ТЕРАЈУ СРБЕ ОПЕТ СА ОГЊИШТА: Нови притисци Ауто-путева ФБиХ на повратнике у јужном делу Мостара, хоће да прођу кроз њихова имања

Nezadovoljni povratnici ukazuju na probleme / Foto D. Curać

POVRATNICI u južni deo Mostara, u najvećem broju srpske nacionalnosti, ponovo su izloženi pritiscima "Auto-puteva" Federacije BiH da trasa koridora 5C prođe kroz njihova imanja.

Na srpske povratnike u Ortiješu kod Mostara pritisci su počeli 2017. godine, kada su im "Auto-puteva" FBiH najavili izgradnju auto-puta kroz plodne vinograde. Od tada traje pravna borba, a pre nekoliko dana nisu mogli da veruju da su iz "Auto-puteva" objavili da su postigli dogovor sa Srbima.

Berberovići iz Ortiješa imaju najveće vinograde u tom delu Mostara kroz koje treba da prođe planirana trasa koridora 5C, a kako ističu niti su s kim razgovarali, niti planiraju da se ponovo sele sa svojih vekovnih ognjišta.

- Trećina zemlje u našem selu je u vlasništvu Berberovića. Niko nas nije informisao, niti obavestio, pa čak ni razgovarao s nama - ističe Grujo Berberović.

NJegov rođak Slavko Berberović kaže da su poruke sa poslednjih izbora Srbima bile "ostajte ovde", ali u stvari njima se na ovaj način želi reći da idu iz svojih domova.

- Ovo je treći put da žele da nam uzmu zemlju. Prvi put kada se gradio magistralni put, potom aerodrom, a sada koridor 5C. Pa struka je rekla da ima boljih rešenja, ali uporno pokušavaju naše vinograde, koje smo s mukom obnovili, da unište - naglasio je Slavko Berberović.

Pre 10 godina u selo Kosor vratila se i Nura Stein, koja je bošnjačke nacionalnosti. I njoj planirana trasa ugrozila bi opstanak, a novi pristisci su počeli, kaže, kada je preminuo Vujadin Berberović, čovek koji se prvi vratio na svoje ognjište i pomagao svojim komšijama svih nacionalnosti kojima su uništeni domovi da se vrate u taj deo Mostara.

- Vujadin je bio čovek koji se borio za sve nas. Nije prošlo nokoliko dana od kada je preminuo, a pojavile su se informcije da smo svi zahvalni što bi ponovo trebalo da se selimo - rekla je Steinova.

Tu nije kraj pritiscima. Berberovićima su stigla i rešenja katastarske uprave Mostar da im je zemlja isparcelisana, ali da sve već pada na sudu pošto su prekršene odredbe zakona i o parcelaciji, ali i o eksproprijaciji.

PETICIJu POTPISALO 3.000 LJUDI

PETICIJU da se spreči izgradnja kroz južni deo Mostara potpisalo je oko 3.000 Mostaraca svih nacionalnosti. Amna Popovac jedna je od aktivista, koja je radila na povratku u južni deo Mostara od 1998, a sada kaže radi na opstanku istih ljudi.

- Podršku izgradnji trase koridora 5C u stvari daju samo oni koji su već prodali svoje zemljište - naglašava Amna Popovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zdenko

07.03.2021. 12:36

Koji su to licemeri. "Ostajte ovde" a onda, sve ce uraditi da ih oteraju. Secam se price iz Hrvatske. Kad je gradjen auto put Karlovac - Rijeka sva Srpaska sela su "zaobidjena", nekim cudom.