SUSRET ČELNIKA BIJELJINE I LUKAVCA: Petrović i Delić razgovarali o problemima povratnika (FOTO)

V. Mitrić

18. 02. 2021. u 12:23

NAČELNIK opštine Lukavac Edin Delić posetio je, sa saradnicima bijeljinsku Gradsku upravu, gde je sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i predstavnicima stanovnika Bijeljine koji su tokom ratnih sukoba devedesetih godina napustili Smoluću razgovarao o problemima povratnika i načinima njihovog rešavanja.

СУСРЕТ ЧЕЛНИКА БИЈЕЉИНЕ И ЛУКАВЦА: Петровић и Делић разговарали о проблемима повратника (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Gradonačelnik Petrović istakao je da su predočeno komunalni i infrastrukturni problemi povratnika.

- Dobili smo obećanje rukovodstva opštine Lukavac da ćemo zajedno raditi na poboljšanju trenutnih uslova u povratničkim selima. Pominjemo Smoluću, jer je u njoj pre rata postojalo više od 900 domaćinstava, ali ova saradnja se odnosi i na druge mesne zajednice. Obnova puteva, uspostavljanje nadzora nad lokalnim grobljima, neki su od prioriteta, a otvaranje novih fabrika u Lukavcu dobar je impuls za sve one koji bi želeli da se vrate na svoja ognjišta – rekao je Petrović.

Petrović ističe da će Grad Bijeljina nastaviti da pomaže udruženja izbeglih i raseljenih ljudi, kao i da je obaveza lokalnih uprava da brinu o svakom pojedincu.

Načelnik Delić je istakao da je posetio Bijeljinu na inicijativu nekadašnjih stanovnika Smoluće i da je sa prvim čovekom Bijeljine razgovarao o načinima saradnje.

- Moramo se više baviti potrebama povratnika i shvatiti da u proteklom ratu nije bilo pobjednika. Najveće žrtve su one porodice koje su ostale bez bližnjih, bez svojih domova. Izražavamo spremnost da osudimo svaku vrstu zločina, ali smatramo da ljudi koji su nedužni stradali i oni koji su i danas diskriminisani, zaslužuju veći nivo odgovornosti od nosioca lokalnih vlasti. Drago mi je da takvu poruku možemo poslati danas iz Bijeljine – naglasio je Delić.

Prema Delićevim rečima, opština Lukavac će učiniti dodatne napore s održavanjem puteva u vezi u povratničkim naseljima i drugim infrastrukturnim pitanjima.

- Želimo da zainteresujemo ljude za povratak u ova divna sela, ali i da privučemo stanovnike koji ranije nisu tu živeli. Zamolili smo naše prijatelje iz Bijeljine da ostvare kontakt sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer su u njenoj nadležnosti groblja u Smolući, pa da zajedno rešimo pitanje održavanja i ograđivanja – dodao je Delić.  

Nedo Nikić iz Smoluće, nastanjen u Bijeljini, naveo je da su zbog seče drveća i oštećenja spomenika na grobljima željeli da izgrade ogradu oko crkve i navedenih kompleksa.

- Stupili smo u kontakt sa načelnikom Delićem, nakon čega je on izrazio želju da poseti Bijeljinu i razgovara sa gradonačelnikom Petrovićem. Današnji razgovor je bio prijateljski i siguran sam da će saradnja biti nastavljena, a problemi povratnika brzo rešeni – kaže Nikić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)