TRAŽE VEĆU KAZNU! Žalbeni postupak na suđenju Milišiću, osuđenom za ubistvo Šupljeglava u Trebinju

O. MATAVULj

30. 09. 2020. u 09:14

ТРАЖЕ ВЕЋУ КАЗНУ! Жалбени поступак на суђењу Милишићу, осуђеном за убиство Шупљеглава у Требињу

Spaso Milišić (u sredini) / Foto Nezavisne

TUŽILAŠTVO Republike Srpske zatražilo je od Vrhovnog suda RS da izrekne strožu kaznu Spasu Milišiću (32), osuđenom na 16 godina zatvora za ubistvo Nemanje Šupljeglava (29), koga je nožem ubo u vrat u kafiću "Merlot" u Trebinju, dok je odbrana tražila ukidanje presude.

Milišić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud RS uvažavajući žalbu odbrane. U ponovljenom postupku kazna je smanjena na jedinstvenu od 16 godina zatvora, a došlo je i do prekvalifikacije sa teškog na "obično" ubistvo. Za to delo Milišić je osuđen na 15 godina zatvora. Za nanošenje teških telesnih povreda Peru Miloševiću dobio je godinu dana i za nedozvoljeno držanje puške M-48 i metaka šest meseci.

Republički tužilac Svjetlana Brković tražila je da se za ubistvo izrekne stroža kazna, dok su ranije odustali od žalbe za ostala dela.

- Okolnosti pod kojima je delo počinjeno osobito su otežavajuće i smatramo da to opravdava izricanje strože kazne. Povod za ubistvo su bile bizarne nesuglasice. Optuženi i žrtva su prethodno razgovarali i oštećeni nije mogao ni pretpostaviti da će Milišić otići kući po nož i počiniti tako teško delo - rekla je Brkovićeva.

Milišićev branilac Veljko Ćivša žalbu je uložio zbog povrede posutpka, prava na pravično suđenje, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, troškova... Detaljno je obrazložio sve žalbene navode, tražeći da se presuda ponovo ukine.

- Vrhovni sud je već ranije naložio da se cene svi dokazi. Ali ponovo nije uzet u obzir iskaz svedoka koji je rekao da optuženi nije potajno prišao oštećenom, zagrlio ga i zadao mu udarac nožem, kako se navodi u presudi - rekao je Ćivša.

Tvrdi da je sud svojim mišljenjem pobijao nalaz veštaka Ratka Kovačevića koji je rekao da je zločin počinjen u afektu visokog gneva u kojem mu je uračunljivost bila bitno smanjena. Pobijao je zaključak da je zločin počinjen direktnim umišljajem. Pojasnio je i da je okidač za sve bilo to što se Šupljeglav optuženom mešao u vezu s devojkom, zbog čega mesecima nisu ni razgovarali. Naglasio je da tu posebnu pažnju treba obratiti na obraćanje žrtve optuženom rečima: "Gde ti je mala, ko ti sada j... malu?"

OTIŠAO KUĆI PO NOŽ

ZLOČIN se dogodio 11. februara 2018. u trebinjskom kafiću "Merlot" oko 2.55. U presudi se navodilo da je Milišić nakon rasprave sa Šupljeglavom otišao kući po nož i vratio se u "Merlot". U jednom trenutku je prišao i zagrlio Šupljeglava, a zatim ga, iskoristivši element iznenađenja, nožem ubo u vrat. Optuženog je pokušao da savlada radnik "Merlota" Pero Milošević, ali je on i njega napao i povredio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)