U PRIRODI LEK ZA SVE VRSTE BOLESTI: Otkriva inžinjer poljoprivrede Mirko Janković

Vid Blagojević

22. 07. 2020. u 17:33

MIRKO Janković na rodnom ognjištu stvorio fabriku zdravlja Modriča.

У ПРИРOДИ ЛEК ЗA СВE ВРСTE БOЛEСTИ: Открива инжињeр пoљoприврeдe Мирко Јанковић

Vid Blagojveć

Janković je svoju ljubav prema poljoprivredi pretvorio u posao od koga izdržava sada šestočlanu porodicu a obilo ih je osmoro. Sin Dražen je oženjen a Danijela je udata, imaju svoje porodice i od njih Mirko i Rada već imaju unučiće. Pored intezivnog bavljenja pčelarstvom Mirko se prije dvadesetak godine počeo baviti i proizvodnjom ljekovitog bilja.

- Posebno se bavimo prikupljanjem samoniklog lekovitog bilja jer je Bog u prirodi stvorio lek za sve vrste bolesti. Mnogi ne znaju da je neven jedna od najlekovitih biljaka na našim prostorima. Mi ga uzgajamo na jednom dunumu u čistim ekološkim uslovima bez ikakvog tretiranja. Sad je sezona branja nevena i dobro je ponio –kaže Mirko i dodaje:

- Neven pomaže u lečenju rana, raznih stomačnih problema, posebno su nam tražene kreme od nevena.U ovoj okolini sakupljamo kunicu, preslicu, glog, zatim uzgajamo bosiok, prešun, gavez, hren, matičnjak, ribizle, kantarion, oman, mlječiku. Napravio sam sušaru svojim rukama i sve završavam ovde kod kuće.- naglašava Mirko.

Vid Blagojveć

 

Na svojoj plantaži od oko pola hektra u Dugom Polju, Jankovići proizvode oko četrdesetak vrsta čajeva. Uporedo stim oni se bave pčelarastvom.Proizode med, vosak, polen, proplis, matičnu mlerč….

Ljubav prema pčelama i lekobilju Mirko je prenio i na decu, tri sina Dražena, Luku i Damjana i tri kćeri Danijelu Marinu i Milijanu. Dražen je završio Biologiju a Danijela farmaciji. Kada god zatreba pomažu roditeljima.

- Preživeli smo od ovog posla ona najteža poratna vremena. Organizovani smo kao mala porodičan fabrika.Svih šestoro dece zanima ovaj posao i zato se molim Bogu da bar jedno od njih ovo preuzem od mene i nastava sa poslom kojim se ponosim.- kaže Mirko i nezbravlja suprugu Radu.

Vid Blagojveć

 

- Stub naše porodice je supruga Rada koja samnom rame uz rame radi sve poslove od prvog dana. Deca su mi dobri učenici, dvoje je već završilo fakultete. Dok sam ja prodavao naše proizvode po sajmovima moja Rada je bila sa njima i vaspitali ih tako da se danas oboje ponosimo našom decom - uz veliki osmeh kaže Mirko Janaković grleći suprugu Radu na sredini plantaže žutog nevena.

- Moralo se raditi i ono što je najvažnije nije nam bilo ništa teško. Nas je pokretala Božija volja i naša ljubav prema porodici. Kada završimo posao na njivi ja sam glavna u kuhinji jer spremam šta da jedemo. Međutim svi oni imaju svoje zadatke oko ručka, spremanja kuće i svih onih ženskih poslvoa po kući.- kaže Rada.

Vid Blagojveć

 

Sa Dugopoljske plantaže čaja Jankovići godišnje na tržište plasiraju preko 5 hiljada pakovanja raznih vrsta čajeva, zatim razne kreme i kozemetiku.Kako kažu plasiraju preko 70 različitih proizvoda. Sve što proizvedu to i prodaju i garanutuju kvalitet. Dobitnici su brojnih priznanja za kvalitet svojih proizvoda na brojnim sajmovima u Srpskoj. Registrovani su kao poljoprivredno gazdinstvo i pravi su primer uspešne višečlane porodice gdje sloga i ljubav sve pokreće i pobeđuje.

Vid Blagojveć

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna