ULICA REPUBLIKE SRPSKE TRN U OKU BOŠNJAKA: Skupština Srebrenice odlučila da promeni imena saobraćajnica i trgova

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 04. 2024. u 07:00

SKUPŠTINA Srebrenice usvojila je predlog da se Ulica maršal Tito u toj opštini preimenuje u Ulicu Republike Srpske.

УЛИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ТРН У ОКУ БОШЊАКА: Скупштина Сребренице одлучила да промени имена саобраћајница и тргова

foto:V.Mitrić

Pored promene naziva glavne ulice u Srebrenici, promenjeni su i nazivi Trga Mihajla Bjelakovića u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica odsad će se zvati Park majora Koste Todorovića. Ukupno je promenjeno 14 naziva ulica.

Tako će ubuduće u Srebrenici postojati i Ulica Nikole Tesle, Ive Andrića, Skendera Kulenovića, Muse Ćazim Ćatića.

Bošnjački odbornici odbili su da učestvuju u promeni naziva ulica u Srebrenici. Posebno im je zasmetala ulica naziva Republika Srpska. Srpski političari u Srebrenici kažu za "Novosti" da Bošnjaci uopšte nisu ni želeli da razgovaraju na tu temu i odmah su je odbili, a što je neprihvatljivo srpskim odbornicima koji imaju većinu i usvojili su predlog promene naziva ulica.

Radomir Pavlović, predsednik Kluba odbornika SNSD u Skupštini Srebrenice, kaže da Bošnjacima smeta što je Srebrenica u Republici Srpskoj i što se nije obistinilo obećanje Bila Klintona Aliji Izetbegoviću da će se Dejtonski sporazum srušiti na Srebrenici.

OHR: Ne doprinosi pomirenju

KANCELARIJA visokog predstavnika u BiH (OHR) reagovala je na odluku o preimenovanju ulica u Srebrenici porukom da je to, kako navode, urađeno na neadekvatan način, bez javnih i transparentnih procedura i bez učešća predstavnika Bošnjaka. Iz OHR tim povodom poručuju da to ne doprinosi pomirenju i izgradnji poverenja u društvu.

- Bošnjacima smeta sve što je srpsko i jezik i nacija i republika i kultura. U suštini njihova politika je ili će biti kako muslimani kažu ili Srpska neće postojati. U Federaciji BiH su sve nazive ulica zamenili, a srpsku imovinu oteli i sad bi da određuju i koji će nazivi ulica biti u Srpskoj - poručio je Pavlović.

Branimir Kojić, predsednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih, kaže da muslimanima smeta sve što ima bilo kakav prefiks srb, jer oni žele BiH bez Srba, žele BiH po meri Alije Izetbegovića.

- Da li ovde treba i dalje da bude Ulica maršala Tita, Reufa Selmanagića Crnog i drugih. Ovo je Republika Srpska i nazivi ulica treba da budu po volji naših građana bez namere da vređaju bilo koga. Smeta im Trg Republike Srpske, pitam se zašto? Da li bi po njima prikladnije bilo da se zove Trg 11. jula? Od svega prave problem i sebe predstavljaju kao žrtve, a žive bolje od većine njihovih sunarodnika u Federaciji, a da ne pominjemo Srbe koji u FBiH nemaju nikakva prava. Samo u Srebrenici mogu slobodno da nose ratne zastave i ne budu kažnjeni, žive slobodno, rade u institucijama RS - poručio je Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)