CIRKUS KAKAV NIJE VIĐEN U SVETU: BiH postala rob jedne ambasade i nema nikakvu budućnost

Tanjug

05. 02. 2024. u 15:00

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković, koji je napustio suđenje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH, izjavio je da ono što se moglo videti u ovom, kako je rekao, "cirkusu od državne institucije koja sebe naziva Sud i Tužilaštvo" nije viđeno do sada nigde u svetu.

ЦИРКУС КАКАВ НИЈЕ ВИЂЕН У СВЕТУ: БиХ постала роб једне амбасаде и нема никакву будућност

Foto: S. Mišljenović

Višković je novinarima ispred suda rekao da nije pravnik, ali da kao građanin može da konstatuje da BiH više nema nikakvu budućnost. On je suđenje napustio nakon što je čuo da će nova sudija ipak održati ročište, uprkos zahtevu za njen opoziv i činjenice da nije imala vremena da uđe u suštinu predmeta, a pre svega nakon što je tužiocu rekla da pročita optužnicu, bez dela u kojem se pominje suoptuženi u ovom predmetu Miloš Lukić.

"Ako smo postali robovi jedne ambasade u BiH, nemojte se zavaravati, na red će doći i Bošnjaci i Hrvati", rekao je Višković apostrofirajući američku ambasadu i ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija.

Dodao je da ovo nigde ne svetu još nije viđeno. Višković je pojasnio da je na današnjem ročistu zamenjen sudija, a da okrivljena strana o tome nije obaveštena. Novi sudija je rekla, dodao je, da je ovaj predmet dobila zato što ima najmanje krivičnih predmeta, u šta Višković ne veruje.

"Nije tačno. Nju su izabrali iz ambasade i ona ima napisano šta treba da kaže. Kada branioci traže njeno izuzeće, ona mora da napravi, ako ne prekid, onda pauzu da bi se taj predlog razmotriti. Ona se toliko pravi nevešta da kao da nije čula da se traži njeno izuzeće. Tolika lakrdija da još uvek ne mogu da dođem sebi. Ona je rekla tužiocu da čita optužnicu, ali da ne čita deo o Milošu Lukiću", rekao je Višković.

Dodao je i da je reč o sudiji Uzunović koja ima političku pozadinu u predmetu koji već nosi epitet političkog progona. Višković je ponovio da je "ovo kraj BiH" i dodao da dolazak američkog zvaničnika Džejmsa O`Brajana ima direktne veze sa ubrzanjem procesa protiv Dodika.

Tvrdi da je O`Brajan došao u Sarajevo da bi "našao podanike koji će sve ovo da sprovedu". Podsetio je da je za prethodnog sudiju traženo izuzeće, ali je taj zahtev odbijen, a sada je sudija zamenjen zbog njegovog navodnog odlaska u penziju i korišćenja godišnjih odmora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?