SRPSKA TRAŽI SMENU HELEZA: SNSD i institucije RS ne žele da sarađuju sa ministrom odbrane BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 11. 2023. u 08:00

MINISTAR odbrane BiH u Savetu minstara BiH, Zukan Helez, juče je u Tužilaštvu BiH dao izjavu o navodima o postojanju vojnih kampova na području Republike Srpske. O ovoj izjavi već se oglasila Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH koja je saopštila da nema ovakve informacije. Zbog toga je Helez dobio poziv na saslušanje u Tužilaštvu da iznese saznanja u svojstvu svedoka.

СРПСКА ТРАЖИ СМЕНУ ХЕЛЕЗА: СНСД и институције РС не желе да сарађују са министром одбране БиХ

Foto: Savjet ministara BiH

Davanje izjave Heleza u Tužilaštvu je trajalo više od sat vremena. Iz SNSD poručuju da su izjave ministra Heleza neutemeljene i pokrenuli su inicijativu za njegovu smenu u Parlamentu BiH.

Inicijativu je pokrenuo Klub poslanika SNSD i Srpski klub. Takođe zbog izjava Heleza iz SNSD je poručeno da ubuduće nijedna odluka iz sektora bezbednosti neće proći Savet ministara sve dok je Helez ministar.

Predsednik RS i SNSD Milorad Dodik poručio je da Elmedin Konaković (Narod i pravda) i Nermin Nikšić (SDP) maju imalo obraza i političke odgovornosti, i da stvarno žele dobro BiH, kako to tvrde, sami bi povukli ministra odbrane Zukana Heleza.

- Svaki pokušaj pravdanja Helezove neuračunljivosti govori da je glavni cilj da se ne postigne nikakav dogovor i da oni na taj način najviše profitiraju - poručio je Dodik.

Rusija

ZUKAN Helez je nedavno izjavio da na području Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

- Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliminisati - rekao je Helez, istakavši da celi proces vode "neki ljudi iz Rusije".

 

Ističe da o BiH najbolje govori činjenica da na tako važnoj poziciji u Savetu ministara imamo jednu kako kaže, politički neuračunljivu ličnost, koju je ispod svakog nivoa i komentarisati.

- Javnost treba da zna da takvoj osobi koja provocira sukobe, preti i bezočno laže, koalicija Trojka koju čine Konaković, Nikšić i Edin Porto iz Naše stranke daje podršku da to radi i sve je unapred smišljeno. Očigledno je da je izjava Stoltenberga da bez Srpske nema nikakvog NATO puta izazvala pravi potres u Federaciji, pa zato i dolaze svi ovi napadi i plasiranje laži - kaže Dodik.

Navodi i da sve ove Helezove vratolomije i jesu u tom kontekstu kako bi prikrio da je sve što govori laž i jeftina manipulacija, ali za tu laž mora da se odgovara.

Šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, Sanja Vulić, kaže da inicijativa za smenu Heleza nije ucena već odgovorno ponašanje poslanika koje su birali građani RS, za razliku od Trojke i njihovih ucena.

- Sevlid Hurtić, a ne Denis Šulić - bila je ucena, a naš kompromis. Ekipa iz Trojke očigledno smatra da mi treba da prihvatamo pravila isključivo koja oni definišu ili njihovi prijatelji iz međunarodne zajednice - poručila je Vulićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?