(ISPRAVKA) Bosna i Hercegovina nije "državna zajednica sastavljena u Dejtonu"

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 11. 2023. u 07:15

U UTORAK, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan trogodišnji građanski rat u BiH i uspostavljen novi ustavnopravni poredak BiH.

(ИСПРАВКА) Босна и Херцеговина није државна заједница састављена у Дејтону

Donošenje Dejtonskog sporazuma, Foto RTRS

Dan potpisivanja tog sporazuma je u RS je neradni dan, dok Federacija ne obeležava ovaj datum.

Lider Narodne partije Srpske Darko Banjac kaže da Srpska ostaje posvećena očuvanju i zaštiti slova Dejtonskog mirovnog sporazuma kao međunarodnog ugovora pretočenog i u Ustav BiH.

- To mnogima smeta. Deo velikih zapadnih sila koje su ga potpisale ne poštuje taj ugovor. Ali, mi smo na to navikli i borimo se i borićemo se za očuvanje naših prava - rekao je Banjac povodom 28 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić smatra da BiH ima šanse da opstane jedino na principima izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma jer bilo kakav pokušaj drugačijeg uređenja vodi Republiku Srpsku u samostalnost.

- Period od zaključenja sporazuma do danas pokazuje cinizam međunarodne zajednice koja, umesto da čuva taj sporazum, kao njegov garant, ona ga skrnavi i uništava isključivo na štetu srpskog naroda i RS - ukazao je Ostojić.

NAPOMENA:

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba, iz našeg izvornog teksta uklonjeni su delovi gde se pominje da je "Republika Srpska međunarodno priznata", te "da je BiH državna zajednica". Tvrdnja da je tim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, jeste manipulacija činjenicama. Formulacije o nastanku Bosne i Hercegovine kao međunarodnopravnog subjekta Dejtonskim sporazumom navode na zaključak da pre parafiranja tog sporazuma BiH nije postojala.

Prvi stav Prvog člana Ustava Bosne i Hercegovine, sadržanog u Aneksu 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ne podržava ovu tvrdnju. U njemu se navodi da Republika Bosna i Hercegovina nastavlja pravno postojanje kao država, ostaje članica Ujedinjenih naroda i može zadržati ili tražiti prijem u organizacije unutar tog sistema i drugim međunarodnim organizacijama. Jasno se navodi da se menja ili prilagođava unutrašnja organizacija.

Stav 3 Člana jedan navodi da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Stoga, ona nije "sastavljena" odnosno nastala spajanjem tih entiteta, već se od njih sastoji.

Izvinjavamo se čitaocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave