U BiH NOVINARI STRAHUJU ZA ŽIVOTE! Šokantni podaci objavljeni na Dan slobode medija 3. maj

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 05. 2023. u 05:00

VIŠE od 74 odsto ispitanika u Republici Srpskoj smatra da su u nekim slučajevima napadi na novinare opravdani, što predstavlja šokantnu promenu u stavovima javnosti.

У БиХ НОВИНАРИ СТРАХУЈУ ЗА ЖИВОТЕ! Шокантни подаци објављени на Дан слободе медија 3. мај

Novinari na zadatku foto SM

Samo godinu dana bilo je potrebno da se ovaj procenat uveća za čak deset puta, pokazalo je istraživanje "Medijske slobode u BiH u 2023. godini", koje je prezentovano juče u Banjaluci povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kaže da je za 10 godina priče, analiza i istraživanja očekivao da ćemo do sada napredovati i da ćemo ove godine pričati o nekim drugim temama, poput transparentnosti vlasništva u medijima.

Umesto toga, kaže Vukelić, mi danas imamo najgore rezultate do sada.

Iza rešetaka

Naše vlasti su propustili da se izbore sa bitnim stvarima, poput sprečavanja korupcije. Oni se bave klevetom, tračevima i uvredama, pričama po samoposlugama i kafićima. Istovremeno, novinari godinama traže oštrije sankcije zbog napada. Šta smo dobili? Novinare u zatvorima, poručio je Vukelić.

- Ovo pokazuje koliko se lako okrenu trendovi. Stvoren je ambijent u kojem novinari bukvalno strahuju za svoj život. Ovo je crveni alarm i znak za uzbunu. Ne znam šta treba da se desi da ljudi shvate da im o glavi ne rade oni koji izveštavaju. Neverovatno je da smo došli u situaciju da u svom gradu i zemlju ne možemo raditi svoj posao - poručio je Vukelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona