NOVI ODGOVOR BLINKENU: Dodik će ostati na jedinom putu

Novosti online

30. 03. 2023. u 15:33

DELEGAT Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da bi SAD zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom trebale da budu na putu zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je dobar jer je omogućio svima da žive u miru.

НОВИ ОДГОВОР БЛИНКЕНУ: Додик ће остати на једином путу

Foto: Petar Milošević

- Postalo je popularno govoriti za Republiku Srpsku da je na nekakvom ruskom putu. Dodik je kao predsednik Republike Srpske isključivo na putu zaštite interesa Srpske i svih njenih građana. To je jedini put na kojem će ostati - rekao je Kovačević komentarišući za Srnu izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

On je naveo da je jedini put na kojem će predsednik Republike Srpske ostati, zaštita Ustava BiH kao Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji su garant, između ostalog, i SAD.

- SAD bi trebale da budu zajedno sa Dodikom i nama na putu zaštite jednog dobrog mirovnog sporazuma koji nam je omogućio da živimo u miru. Danas, evo, usvajamo budžet i povećavamo plate. Mislim da je to najbolji put za BiH i za sve - rekao je Kovačević.

Delegat Kluba srpskog naroda izrazio je žaljenje što su se SAD često ponašale na načine koji nisu značili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu BiH i bili u skladu sa ustavnim okvirom zemlje.

- Vidimo da danas podržavaju odluke Ustavnog suda BiH koje su u potpunosti antiustavne. Republika Srpska i Dodik će ostati na principima Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Štitićemo Ustav i Dejtonski sporazum čak i od Ustavnog suda koji očigledno ima misiju da krši Ustav BiH iako u njemu piše da je njegov prvi zadatak upravo da ga štiti - naglasio je Kovačević.

On kaže da Ustavni sud BiH donosi odluke koje su u potpunoj suprotnosti sa Ustavom i želi da promeni ustavnu strukturu u BiH, ali da u Republici Srpskoj neće naći partnera za to.

- Mi ćemo i dalje štititi ustavnu strukturu, Ustav BiH, Dejtonski sporazum i sve što je tim sporazumom predviđeno. Štitićemo to da u Republici Srpskoj i BiH svi građani žive slobodno, uživaju sva svoja građanska prava garantovana Ustavom, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Na tome ćemo apsolutno insistirati - poručio je Kovačević.

Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je na Tviteru da "napadi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsednika Rusije Vladimira Putina", te da "Stejt department, kojeg zastupa ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani BiH zaslužuju".

(SRNA)

BONUS VIDEO: Davne 1991. godine napustio nas je Mića Tatić, ono što je snimao i dalje živi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna