ISTOČNO NOVO SARAJEVO: U septembru u školske klupe seda 275 prvačića

M. REGOJE

06. 03. 2023. u 08:30

TROMESEČNIM predškolskim programom za decu iz četiri osnovne škole u opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo obuhvaćeno je oko 275 dece, njih 125 koja nisu išla u predškolske ustanove i 150 dece iz vrtića.

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО: У септембру у школске клупе седа  275 првачића

Mariana Regoje

Ovim programom obuhvaćena su deca koja u septembru stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole.

Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" pohađa 28 predškolaca, a nastava za ovo pripremno odeljenje trajaće tri časa dnevno.

Iz ove škole su naveli da je broj predškolaca, koji će činiti jednu grupu, mali, te da se nadaju da će u septembru, sa početkom nove školske godine, broj upisanih prvačića biti veći.

U Osnovnoj školi "Jovan Dučić" upisana su 22 predškolca koja u septembru ove godine treba da krenu u prvi razred, dok je u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Vojkovićima ovim programom obuhvaćeno 20 mališana.

U PREDŠKOLSKOM 3.650 DECE

TROMESEČNI predškolskim programom ove godine je obuhvaćeno 3.650 dece širom Republike Srpske, a kroz sam program je od 2011. godine prošlo 45.685 dece.

Ovaj program, koji je obavezan od 2011. se ostvaruje u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju RS za svu decu u godini pred polazak u školu. Pripremni program je počeo 1. marta i trajaće do 31. maja, a finansira ga Ministarstvo prosvete RS.

Znatno veći broj upisan je u Osnovnu školu "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu. Pedeset pet predškolaca, formiranih u dve grupe, pohađaće predškolsko obrazovanje u područnoj školi u Tilavi.

- Zbog nedostatka prostora u centralnoj školi, predškolski program će se u popodnevnim časovima odvijati u područnoj školi u Tilavi - rekla je Željka Topalić, direktor Osnovne škole "Sveti Sava".

Takođe, u pet privatnih i jednom javnom vrtiću u ove dve opštine počeo je predškolski pripremni program, kojim će biti obuhvaćeno više od 150 mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)