NATO "POMAŽE" BiH UDAROM NA SRPSKU: Šta se krije iza najava Stoltenberga o podršci zemljama koje "ugrožava ruski uticaj"

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 12. 2022. u 10:50

RAT u Ukrajini je pokazao da je važno na vreme pomoći i podržati zemlje partnere koje su izložene ruskom pritisku i uticaju.

НАТО ПОМАЖЕ БиХ УДАРОМ НА СРПСКУ: Шта се крије иза најава Столтенберга о подршци земљама које угрожава руски утицај

Bisera Turković i Jens Stoltenberg, Foto AP

Bosna i Hercegovina je važna za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i za NATO koji je pomogao da se zaustavi krvavi rat, a još je prisutan u BiH. Želimo i dalje da radimo sa tom zemljom.

Ovakvu poruku poslao je u utorak generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, na kraju susreta šefova diplomatije država članica, a posle sesije na kojoj su učestvovali i ministri iz BiH, Gruzije i Moldavije. Govoreći posebno o BiH, on je naveo da je u cilju jačanja otpora protiv ruskog uticaja ključno da se formira vlada posle izbora i sve što čini državu otpornijom na strane uticaje.

- NATO je opredeljen da pruži podršku BiH preko svog programa jačanja kapaciteta i pomogne u jačanju bezbednosnih institucija - ukazao je Stoltenberg.

Iz Republike Srpske poručuju da NATO primenjuje istu matricu viđenu posle izbora pre četiri godine. A cilj je da se izvrši pritisak na institucije RS tokom procesa formiranja vlasti na nivou BiH kako bi se na ključna mesta doveli NATO igrači, pre svega iz opozicionog bloka u Srpskoj, a da se pritom istisne SNSD Milorada Dodika.

Srđan Perišić, profesor geopolitike, kaže, za "Novosti", da je NATO svestan da ne može više da jača nikakve vojne kapaciteta u BiH, pa su se zato okrenuli političkoj igri:

- Između redova šalju signale da mogu da utiču na formiranje vlasti i da su im pogodni samo oni koji podržavaju ulazak BiH u NATO, a to je opozicioni blok iz Srpske, a ne pobednici izbora. Zato opet sledi ucenjivački pritisak na institucije RS. U odnosu na pre četiri godine, sad imamo i faktor sukoba Rusije i Ukrajine. NATO namerava da zaoštri odnos prema BiH kako bi pokušali da tu zemlju uvuku u savez. I idealan momenat je formiranje vlasti.

U BiH, ukazuju naši sagovornici, odvija se scenario sličan onom u Crnoj Gori koja je postala članica NATO bez referenduma. Tu su o članstvu odlučili političari, a ne građani, iako je više od 80 odsto stanovništva bilo protiv.

- Kada poručuje da je Republika Srpska pod ruskim uticajem i da predstavlja rusku tvrđavu, NATO mora da zna da je RS srpska tvrđava u BiH - ističe Perišić.

Milorad Dodi, Foto D. Gavrić

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost, kaže, za "Novosti", da NATO želi da stavi šapu na svaku tačku zemaljske kugle za koju procene da je u njihovom interesu, a BiH očigledno jeste.

- Ukoliko žele da uklone bilo čiji strani uticaj u BiH, zašto se prvo NATO ne skloni.

Republika Srpska im je jasno rekla da ne želi u NATO. Saradnja i partnerstvo nije problem. Besmislena je teza iz NATO da žele jači uticaj u BiH kako bi sprečili neki navodni ruski uticaj. Pa, Rusa ovde nema. Sve pretnje koje postoje u BiH dolaze upravo od NATO koji je kreirao klimu podela - prvo iskreiraju krizu, a onda žele da upravljaju istom - ističe Župljanin.

RUSI I KINEZI KAO ČUVARI

SRPSKA treba da istraje na stavu o vojnoj neutralnosti. NATO je organizacija koja iza sebe ostavlja siromaštvo, krv, suze... Treba pustiti narodima u BiH da odluče o vojnim savezima. BiH treba da donese odluku, naravno, poštujući stav Srpske, a on je jasan - protiv ulaska u NATO i za neutralnost - kaže Župljanin.

On ne isključuje ni mogućnost da RS zatraži da u sastavu snaga za stabilizaciju i čuvanje mira, a koje su u BiH, budu i vojnici iz Kine, Rusije, Srbije, a ne samo Nemci, Englezi, Austrijanci i Amerikanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu