STOLTENBERG U LONDONU: Ohrabruje ukrajinsko oslobađanje delova teritorije

Tanjug

09. 11. 2022. u 19:20

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona, da ohrabruje to što ukrajinske snage mogu da oslobode još delova svoje teritorije.

СТОЛТЕНБЕРГ У ЛОНДОНУ: Охрабрује украјинско ослобађање делова територије

Foto Tanjug/AP

-Za pobede i dobitke ukrajinskih oružanih snaga zaslužni su hrabri ukrajinski vojnici, ali naravno od suštinskog značaja je i podrška koju dobijaju od Ujedinjenog Kraljevstva, saveznika NATO i partnera, rekao je Stoltenberg u Londonu, gde se sastao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Rusije Šojgu naložio je danas komandantu ruske vojske u Ukrajini, generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra u pravcu Hersona, prenele su ranije RIA Novosti.

Šojgu je rekao da su život i zdravlje ruskog vojnog osoblja uvek prioritet i da se mora uzeti u obzir i opasnost po civilno stanovništvo.

-Pobrinite se da svi civili koji žele mogu da odu. Nastavite povlačenje trupa i preduzmite sve mere da se omogući bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar, poručio je Šojgu Surovikinu na komandnom mestu ruske vojske.

Prethodno je Surovikin predložio Šojguu organizovanje odbrane duž leve obale Dnjepra u pravcu Hersona.

Surovikin je rekao da je to "veoma teška odluka", ali je dodao da će tim manevrom biti oslobođen deo snaga i sredstava, uključujući i ofanzivna, koji će biti upotrebljeni za aktivna dejstva na drugim pravcima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna