POTVRDA PRIJATELJSTVA I SARADNJE: Potpisan sporazum između univerziteta Srpske i Rusije

Novosti online

28. 11. 2022. u 15:16

PREDSTAVNICI Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog univerziteta "Lobačevski" iz Nižnjeg Novgoroda potpisali su danas na Palama sporazum koji će doprineti nastavku saradnje rusko-srpskog naroda, a podrazumeva razmenu asistenata, profesora, studenata, ali i učestvovanje u letnjim školama i praksama.

ПОТВРДА ПРИЈАТЕЉСТВА И САРАДЊЕ: Потписан споразум између универзитета Српске и Русије

Foto: SRNA

Potpisnici su rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i zamenik prorektora za međunarodne delatnosti naučnoistraživačkog Državnog univerziteta "Lobačevski" iz Nižnjeg Novgoroda Konstantin Kimajev.

Sporazum je potpisan u okviru Međunarodnog obrazovnog foruma "Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture", koji se održava na Filozofskom fakultetu na Palama, a prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Kulić je istakao da je potpisivanjem ovog sporazuma prijateljstvo srpskog i ruskog naroda još jednom potvrđeno, napominjući da je ovo 12. sporazum o saradnji sa Univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

- Na Državnom univerzitetu u Nižnjem Novgorodu izučavaju se srpski jezik, istorija i kultura. Takođe, i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu se izučavaju ruski jezik, ruska kultura i istorija i to je samo potvrda dobrih prijateljskih, bratskih odnosa između ova dva naroda - izjavio je Kulić novinarima.

On je napomenuo da je saradnja rusko-srpskog naroda jako važna u ovim teškim vremenima, posebno kada se pokušava izvršiti falsifikovanje istorije.

Kimajev je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma koji će, kako je ocenio, doprineti razvoju ruskog jezika, kao i razvoju prosvetne saradnje između dva univerziteta i jačanju prijateljskih veza.

- Mi se obavezujemo da ćemo srpski jezik na Univerzitetu u Nižnjem Novgorodu izučavati intenzivnije - poručio je Kimajev.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

ŠOU U SEOSKOM FUDBALU: Ispisnica iz kluba kojoj se smeje Srbija - vidite šta piše