PREKO DOMA NARODA BRANE INTERES SRPSKE: U Narodnoj skupštini RS, naredne nedelje, sledi izbor srpskih delegata za parlament BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 11. 2022. u 07:11

NAKON što je konstituisana Narodna skupština RS sledeći korak je izbor pet srpskih delegata koji će naredne četiri godine činiti Klub Srba u Domu naroda Parlamenta BiH.

ПРЕКО ДОМА НАРОДА БРАНЕ ИНТЕРЕС СРПСКЕ: У Народној скупштини РС, наредне недеље, следи избор српских делегата за парламент БиХ

Izbor delegata u Narodnoj skupštini RS , Foto NSRS

Sednica na kojoj će se birati delegati biće održana naredne sedmice, potvrđeno je "Novostima" u Narodnoj skupštini. SNSD namerava da dobije četiri delegata, koliko je imao u proteklom mandatu, a peti pripada opoziciji. Sa četiri delegata u Klubu Srba u DN PBiH, SNSD ima dovoljno ruku da potvrđuje ili obori odluke iz Predstavničkog doma PBiH. U ranijim godinama kada je odnos u Klubu Srba u DN PBiH bio tri delegata SNSD, a dva delegata iz opozicionog bloka SDS-PDP, dolazilo je do situacija da su opozicioni delegati glasali za odluke PD PBiH iako iste nisu podržavale institucije RS, a samo kako bi bili protiv SNSD. U ovoj stranci su stava da srpski delegati u Domu naroda moraju pratiti odluke institucija RS, i da ukoliko institucije RS kažu da neki zakon nije dobar po interese RS, odbace, ili da ukoliko je prihvatljiv, podrže.

- SNSD ima sigurne 53 ruke u Narodnoj skupštini RS, a to im je dovoljno da izaberu četiri kandidata iz SNSD. Problem za SNSD će nastati ukoliko Pokret za državu, koji broji pet poslanika iz SDA i SDP, podrži kandidate opozicionog bloka. Onda SNSD treba da dobije 56 glasova za svoja četiri delegata. Tri glasa koja su potrebna SNSD bi u tom slučaju tražio među opozicionim poslanicima SDS ili PDP, navodi izvor "Novosti".

Takođe, naši izvor kaže da Dom naroda PBiH ima jednaku snagu kao i Predstavnički dom PBiH, iako bošnjački političari godinama pokušavaju da postave Predstavnički dom ispred Doma naroda, a što im nije do sada pošlo za rukom.

- Političko Sarajevo želi od Predstavničkog doma da napravi neku Skupštinu BiH i da Dom naroda ostane bez nadležnosti, a kako bi onda lakše usvajali odluke koje odgovaraju Sarajevu. Ovo im nije prošlo do sada, ali se ne treba zavaravati da će prestati napadi na Dom naroda PBiH - kaže izvor "Novosti".

Lazar Prodanović, Foto Glassrpske

Lazar Prodanović, delegat srpskog naroda u Domu naroda PBiH, kaže za "Novosti" da Klub Srba u Domu naroda ima veliku odgovornost kada je zaštita interesa Republike Srpske u pitanju.

- Četiri srpske ruke mogu oboriti svaki zakon ili ga podržati. Iako se često govori da je Dom naroda u funkciji blokada, ja ne mislim da tako treba posmatrati delovanje u Domu naroda. Ukoliko odluke koje stižu u Dom naroda nisu na štetu za RS, BiH kao i svaka tri konstitutivna naroda one treba da budu podržane.

Lider SNSD Milorad Dodik potvrdio je da će Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježna Novaković Bursać biti kandidati SNSD za DN PBiH. Dom naroda PBiH čini ukupno 15 delegata. Klubovi Srba, Hrvata i Bošnjaka imaju po pet delegata.

TAJNO

IZBOR srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH sprovodi se tajnim glasanjem u Narodnoj skupštini, gde se poslanici izjašnjavaju o predloženim listama. Zanimljivo je da u NS RS za srpske delegate mogu glasati i Bošnjaci i Hrvati, dok u Federaciji BiH, poslanici Srbi u PFBiH, prema Ustavu FBiH, ne mogu da glasaju pri izboru za bošnjačke i hrvatske delegate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)