U REBALANSU BUDŽETA 4,51 MILIJARDA KM: Posebna sednica Narodne skupštine Srpske o finansijama u znaku burne rasprave

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 10. 2022. u 06:20

NARODNA skupština RS usvojila je juče po hitnom postupku drugi rebalans budžeta za ovu godinu od 4,51 milijardu KM, a kojim je stanovništvu usmereno 477 miliona KM.

У РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА 4,51 МИЛИЈАРДА КМ: Посебна седница Народне скупштине Српске о финансијама у знаку бурне расправе

Narodna skupština RS, Foto NS RS

Ovaj finansijski okvir predstavlja uvećanje od 128 miliona KM, odnosno 2,9 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta za ovu godinu. Drugi rebalans budžeta je za 486 miliona KM veći u odnosu na budžet za ovu godinu.

Zora Vidović, ministarka finansija RS, rekla je da je glavni razlog drugog rebalansa budžeta - visoka inflacija, koja u RS u septembru ove godine iznosila je 16,1 odsto u odnosu na isti mesec lani i među najvišim je u regiji.

Prema podacima koje je iznela Vidovićeva, godišnja inflacija u Federaciji BiH je iznosila 18,1 odsto, u Srbiji oko 14, Crnoj Gori 10, Hrvatskoj 12,8...

- Inflacija će i dalje rasti, dok se ne unormali svetsko tržište, posebno energenata - kazala je Vidovićeva.

Narodni poslanik Jelena Trivić i kandidat opozicije za predsednika RS, upozorila je na posebnoj sednici da RS ulazi u ozbiljan problem vraćanja duga, i pored činjenice da prihodi rastu.

- Zašto u idućoj godini na otplatu rate kredita dajemo preko milijardu KM? Jer nas je neodgovorna vlast 2018. zadužila na Bečkoj berzi, na pet godina. Vlast je tada rekla: "Pa šta, neko će to vraćati", a to je narod kojeg je u Srpskoj, nažalost, sve manje - rekla je Trivićeva.

Zora Vidović, Foto D. Pozderović

Ocenila je i da opšta stopa inflacije 16,1 odsto ne pokazuje koliko realno iznosi inflacija za one proizvode koje građani najviše troše.

- Građane najviše zanima koliko iznosi stopa inflacije za energente i hranu, jer to najviše učestvuje u kućnom budžetu. Ubeđena sam da bi za neke određene proizvode stopa sigurno bila i više od 50 odsto - istakla je ona.

Ona se osvrnula i na kontrolno brojanje glasova, te podvukla da se korupcija u RS uvukla u sve sfere društva.

- Vi ste sve to učinuli normalnim, očekivali ste da i mene brutalno pokradete. Pokušali ste me slomiti, ali slomićete zube od mene - zaključila je Trivićeva.

IMITACIJA

POSLANIK Nebojša Vukanović pokušao je na sednici da imitira nastup Emira Kusturice na skupu pristalica vlasti. Nakon što se javio za reč po povredi poslovnika, Vukanović je uzviknuo "Đecooo, oooo", u stilu poznatog režisera koji je na mitingu pristalica vlasti, pod nazivom "Otadžbina zove", tražio od prisutnih da to viču po uzoru na čuvenu repliku iz filma "Ko to tamo peva".

BONUS VIDEO

KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave