NOVA IMENA, A STARI PROBLEMI GRAĐANA! U ovom sazivu Parlamenta Bosne i Hercegovine Poslanički klub Srba osetno promenjen

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 10. 2022. u 07:24

NOVI saziv Parlamenta BiH, koji je već potvrdila Centralna izborna komisija, dočekaće stari problemi za koje građani mesecima čekaju rešenje kako bi im olakšali život.

НОВА ИМЕНА, А СТАРИ ПРОБЛЕМИ ГРАЂАНА! У овом сазиву Парламента Босне и Херцеговине Посланички клуб Срба осетно промењен

Sednica parlamenta BiH, Foto Nezavisne Novine

Ukidanje akciza, smanjenje PDV, ograničavanje cena goriva, izmene Izbornog zakona BiH, uvoz plina... neke su od top tema koje nisu rešene u prošlom sazivu i ostale su kao vruć krompir.

O mogućim rešenjima tih problema raspravljaće u Parlamentu BiH i osam novih, od ukupno 13 poslanika iz Republike Srpske. Ono što je obeležilo prošli mandat u Parlamentu BiH je bio konstantan sukob poslanika SNSD i PDP, gde se često nisu birale reči. Izbori koji su održani 2. oktobra su samo dolili ulje na vatru tog sukoba, koji se neće tako lako smiriti.

Branislav Borenović, poslanik PDP u PBiH, kaže za "Novosti" da građani ne treba da očekuju ništa od novog saziva Parlamenta.

- Nažalost svedoci smo da partije koje nisu podržali ukidanje akciza i smanjenja cena goriva, a kad je građanima to najpotrebnije, ponovo dobiju najviše glasova. A na koji način su dolazili do glasova, to sad već svi znamo - kaže Borenović.

On kaže da sve što je na bazi izborne korupcije nema sreće za ovu zemlju.

- Samo dokazivanjem istine i pravde možemo zaustaviti svaku dalju društvenu eroziju.

Jer ako dozvolimo da pređemo preko izborne korupcije, mislim da je besmisleno pričati o radu Parlamenta i drugim institucijama, jer ćemo imati vlast baziranu na krađa i korupciji - ističe Borenović.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže da od novog saziva PD PS BiH ne očekuje apsolutno ništa.

- Ne postoje poslanici, ni na jednom nivou dok se ne potvrde rezultati za predsednika Srpske. Ovo nasilje nad demokratijom od strane CIK, dela međunarodne zajednice i podanika iz opozicije je neviđeno na Zemaljskoj kugli. Nasilje manjine nad većinom je poraz demokratije. SNSD je pokazao apsolutnu dominaciju na svim nivoima i voleli nas ili ne, nezaobilazan smo faktor u Srpskoj i BiH - poručila je Vulićeva.

Sanja Vulić, Foto SNSD

Milan Petković, poslanik US, jedno je od novih lica u PBiH. On kaže da očekuje četiri teške političke godine u PBiH.

- Na nivou BiH se donose tzv. okvirni zakoni koji se odnose na sve narode BiH i često su to pitanja u fokusu politke i nisu uvek u korist građana - poručio je Petković.

MITING VLADAJUĆE KOALICIJE

POTPREDSEDNIK Narodne skupštine RS Denis Šulić izjavio je da će SNSD na mitingu danas u Banjaluci poručiti da su građani izabrali vlast i da je Milorad Dodik novi predsednik RS. On kaže da vladajuća koalicija ovim mitingom želi da pokaže da su građanima institucije i Srpska na prvom mestu.

- Ne treba da dođemo u situaciju da ljudi više veruju brojačima u Sarajevu nego svojim akreditovanim članovima biračkih odbora - istakao je Šulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)