ZA JEDNU STOLICU ČAK 17 KANDIDATA!: Političke partije u Srpskoj napunile liste za Narodnu skupštinu RS sa 1.439 imena

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 08. 2022. u 06:30

NA predstojećim opštim izborima u BiH, a koji će se održati 2. oktobra, za 83 stolice u Narodnoj skupštini RS, prijavljeno je čak 1.439 kandidata, odnosno za svaku stolicu se nadmeće 17 kandidata.

ЗА ЈЕДНУ СТОЛИЦУ ЧАК 17 КАНДИДАТА!: Политичке партије у Српској напуниле листе за Народну скупштину РС са 1.439 имена

Foto: Narodna Skupština RS

U devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu, kandidate za narodne tribune ima 31 politička partija i koalicija. Koliko su stranke ozbiljno shvatile borbu za poslanike vidi se i po nosiocima lista gde je većina partija za nosioce stavila upravo lidere stranaka. Tako da se na broju jedan većine lista za NSRS nalaze predsednici stranaka iz RS, a to su: Nenad Stevandić (US), Darko Banjac (NPS), Goran Selak (SPS), Petar Đokić (SP), Nedeljko Čubrilović (DEMOS).

Poplava kandidata za Narodnu skupštinu RS ima dve strane, kažu sagovornici "Novosti".

Jedna se odnosi na to da mnoge partije nisu zadovoljne kako je radio protekli saziv i traže nova rešenja, dok postoji i deo koji se odnosi na trgovinu sa mestima u biračkim odborima. Zbog ovoga se na izborima, pogotovo za NS RS, pojavljuje mnogo malih partija koje dobijaju mesta u biračkim odborima i onda ista prodaju većim strankama.

Opšti izbori zakazani za 2. oktobar, Foto B. Milošević

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da podatak o velikom broju kandidata i partija za NSRS nije nikakva novost niti iznenađenje, jer veliki broj malih stranaka je u funkciji velikih političkih partija koje koriste male partije i njihove posmatrače u biračkim odborima.

- Ovo svi znaju i prelaze preko toga. Dakle, svi znaju da se radi o izbornoj korupciji i nedozvoljenim radnjama, ali se ništa ne preduzima kako bi se ove zloupotrebe sprečile.

Rešenje je da se što pre donese novi izborni zakon koji bi regulisao ovu oblast na mnogo bolji način nego što je to slučaj u postojećoj zakonodavnoj regulativi - pojasnio je Antić.

- Ako se želi da Narodna skupština RS bude institucija u pravom smislu te reči, onda se mora rešiti i problem "preletača". Radi se o tome da je u aktuelnom sazivu NSRS od 83 poslanika, njih čak 26 promenilo partiju. Ova pojava demotiviše i građane koji izlaze na izbore i predstavlja vid izborne prevare volje birača. Ovo bi se moglo sprečiti uvođenjem austrijskog sistema gde je propisano da u prvih osam meseci nakon izbora partiji pripada mandat.

Velizar Antić, Foto Printskrin

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske, kaže da su mnogi razočarani ponašanjem poslanika u proteklom sazivu i sada se mnogi osećaju boljim i pozvanijim da budu članovi Narodne skupštine RS.

- Druga strana je paraizborna i ne bih sada o njoj pričao. Što se tiče lidera koji nose liste, to je jedino što predsednici moraju da urede jer na taj način šalju poruku da ne beže od odgovornosti, a i izbori su pravo mesto da lideri provere popularnost u narodu - ističe Stevandić.

NAJJAČI SA POTPREDSEDNICIMA

DVE najjače stranke u RS - SNSD i SDS za nosioce lista u NSRS su stavili potpredsednike i zamenike predsednika partija jer su lideri ove dve partije, Milorda Dodik (SNSD) i Mirko Šarović (SDS), kandidati za funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)