(ISPRAVKA) Nema dokaza da su vojnici Armije BiH podvaljeni kao žrtve zločina u Srebrenici

Novosti online

10. 07. 2022. u 20:50

NA pojedinim portalima, uključujući i Novosti.rs iznete su neproverene informacije da su sahranjeni posmrtni ostaci 50 bosanskih muslimana iz proteklog rata u Bosni bili borci Armije BiH u jedinicama Nasera Orića i da su "podvaljene kao žrtve genocida".

(ИСПРАВКА) Нема доказа да су војници Армије БиХ подваљени као жртве злочина у Сребреници

Foto: EPA/printsrkin/ilustracija

U članku se eksplicitno se tvrdi da osobe koje su ove godine pokopane u Potočarima nisu žrtve genocida i njihova se sahrana predstavlja kao “podvala” i “laži o navodnom genocidu”. Novosti za njih tvrde da su “poginuli bosanski muslimani”, što nije tačno, navodi Raskrinkavanje u svojoj analizi.

Kako navodi Raskrinkavanje "genocid u Srebrenici je ratni zločin koji se dogodio u julu 1995. godine, kada je u okolini ovog grada ubijeno više od 8.000 muškaraca i dečaka. Presude kojima je ovaj zločin okvalifikovan kao genocid donesene su u Međunarodnom sudu pravde, Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i Sudu Bosne i Hercegovine. Prema podacima s web stranice Memorijalnog centra Potočari, za zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba na ukupno 700 godina zatvora, a od 20 presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za zločine u Srebrenici, sedam uključuje presude za genocid" prenosi Raskrinkavanje.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja u publikaciji Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN-a pod nazivom “Hronologija genocida”, Srebrenica je pala u ruke Vojske Republike Srpske 11. jula 1995. godine, tokom vojne operacije kodnog naziva Krivaja 95, nakon čega su hiljade Bošnjaka/kinja iz Srebrenice potražile zaštitu u bazi UN-a u obližnjim Potočarima. Već 12. jula, Vojska Republike Srpske preuzela je kontrolu nad Potočarima i počela odvajati muškarce i đečake, a žene i decu prisilno premještati u Kladanj, koji je bio pod kontrolom Armije RBiH, navodi se u publikaciji.

Kako je dodatno objašnjeno, nedugo nakon pada Srebrenice, dio vojno sposobnih muškaraca krenuo je pješke kroz šumu na put prema Tuzli, strahujući da će biti ubijeni ako s porodicama odu u Potočare. Između 10.000 i 15.000 muškaraca, uglavnom dobi između 16 i 65 godina, formirali su oko 10 kilometara dugu kolonu u kojoj su se nalazili i civili i pripadnici ARBiH. Hiljade njih zarobili su pripadnici Vojske Republike Srpske i, zajedno s muškarcima i đečacima koji su odvojeni u Potočarima, odveli ih na različite lokacije i pogubili.

Kako se navodi u publikaciji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju pod nazivom “Činjenice o Srebrenici”, dokazi iz ekshumacija posmrtnih ostataka pokazali su da je većina žrtava ubijena u masovnim egzekucijama.

Dakle, netačna je tvrdnja iz članka portala Novosti da su žrtve genocida koje su ove godine pokopane u Potočarima “poginuli”.

U članku Novosti se takođe navodilo da među ukopanim žrtvama ove godine nije bilo žena i dece, što nije tačno. Od 50 žrtava koje su ukopane ove godine, tri su u vreme pogubljenja bile maloletna lica. Vahid Smajlović i Elvir Muminović imali su 17 godina, a Salim Mustafić bio je star 16 godina.

"Najmlađa žrtva genocida u Srebrenici je Fatima Muhić, novorođena beba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u Potočarima 2012. godine", navodi Raskrinkavanje.

Kompletnu analizu Raskrinkavanja možete pročitati OVDE.

Izvinjavamo se čitaocima na iznošenju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći