SRPSKU GAĐAJU NA TRI FRONTA: Nakon sankcija Velike Britanije stižu i otvorene pretnje Dodiku

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 04. 2022. u 08:00

U SAMO nekoliko dana Republika Srpska je pretrpela tri jaka udara. Prvo je Velika Britanija uvela sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović, zatim je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit potegao bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS, a koji je u februaru usvojila Narodna skupština RS. A onda su stigle informacije da je ugrožena bezbednost Dodika i njegove porodice.

СРПСКУ ГАЂАЈУ НА ТРИ ФРОНТА: Након санкција Велике Британије стижу и отворене претње Додику

Foto S. Mišljenović

Iz Srpske odbacuju sve pritiske, ističu da ne prihvataju Šmitov potez, tvrde da zakon o imovini danas stupa na snagu. Protive se sankcijama Britanije i osuđuju pretnje srpskom članu Predsedništva BiH.

Dodik je juče poručio da je potpuno jasno da on nije problem, već to što se određeni krugovi nisu pomirili sa činjenicom da RS postoji i da će postojati:

- Sve što sam ranije govorio o Šmitu mislim i dalje - on je lice bez legaliteta i legitimiteta i kao takav nije kvalifikovan da se meša u unutrašnja pitanja BiH. I da je po procedurama predviđenim Dejtonskim sporazumom došao u BiH, a nije, to što je uradio predstavlja kršenje Ustava BiH i "Dejtona".

On je rekao da Šmit nameće RS ono što ne bi nametao svojoj rodnoj Bavarskoj:

- Politička kriza u BiH je velika, to niko ne spori, ali njeni koreni nisu u RS. Srpska traži svoja prava koja hiljadu kilometara dalje najnormalnije ostvaruju građani države iz koje dolazi gospodin Šmit.

Prema njegovim rečima, problem je u sarajevskoj političkoj eliti koja misli da može srpskom i hrvatskom narodu da nameće unitarnost. Konstatuje i da, sve dok je Zapad uz sarajevsku političku elitu, za RS ostaje sloga među srpskim političkim predstavnicima i sloga među Srbima uopšte. Dodik kaže da neće odustati od svoje politike, bez obzira na to šta drugi pokušali i bez obzira na sankcije.

- Šta nas obavezuje britanska zabrana i njihov stav?! Oni očekuju da radimo ono što odrede. Ne verujem da će ovo ikad prestati i oni će se uvek mešati. Kad je reč o potezima EU, teraju i nas da uvedemo sankcije Rusiji koja je naša bratska zemlja, a mi ne želimo da odbacimo Moskvu kao našeg partnera.

Radovan Višković, predsednik Vlade RS, kaže da je pitanje nepokretne imovine rešeno potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i ističe da nijedna odluka nelegalno postavljenog stranog činovnika ne može da promeni činjenicu da RS ima ustavno i zdravorazumsko pravo da slobodno raspolaže svojom imovinom:

- Ukoliko međunarodna zajednica pokuša na silu da nametne ukidanje zakona, mi ćemo se braniti i nećemo podići belu zastavu.

Ambasada Ruske Federacije u BiH zatražila je od partnera iz Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (UO PIK) da ponište Šmitovu odluku, i naglašava da su njegovi potezi nelegitimni.

- Ukoliko pojedini članovi UO PIK nastave da popuštaju Šmitovoj samovolji, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice.

NAMETNUTO VIŠE OD 1.000 ODLUKA

POVODOM tenzija izazvanih potezom visokog predstavnika u BiH, za sinoć je bio zakazan sastanak u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kristijana Šmita. Inače, Šmit je osmi visoki predstavnik u BiH, a njegovi prethodnici su od 1995. godine više od 1.000 puta koristili bonska ovlašćenja i nametali odluke u BiH. Najviše je to činio Pedi Ešdaun, čak 462 puta, sledi Volfgang Petrič sa 242 nametnute odluke. Valentin Incko će ostati upamćen po nametanju zakona o negiranju genocida u BiH. Samo je Kristijan Švarc Šiling zaobilazio bonska ovlašćenja, i on je tu meru nazivao kolonizatorskom.

 "DESPOT" PRED VLADOM u banjaluci

MUP RS pojačao je juče obezbeđenje oko srpskog člana Predsedništva BiH, jer su dobili informacije od partnerskih agencija iz zemlje i inostranstva o ugroženosti Dodika i njegove porodice. Zbog toga je juče pred zgradu Vlade RS u Banjaluci dovezeno i borbeno vozilo "despot". U Banjaluci ističu da zabrinjava to što su obavešteni da pretnje stižu od stranih agencija.

FOTO: Novosti

Dodik je rekao da je pred zoru obavešten o ugroženoj bezbednosti, ali je poručio da će nastaviti sa svojim obavezama i da se ne plaši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna