SRPSKA BRANI SVOJU USTAVNU POZICIJU: Članovi Predsedništva BiH pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

16. 03. 2022. u 08:12

BiH je nedovršena, nestabilna, mnogi kažu i nemoguća država. Sigurno ne može da bude uređena samo po volji jednog naroda, u ovom slučaju Muslimana u Bosni koji žele da završe rat, samo drugim sredstvima.

СРПСКА БРАНИ СВОЈУ УСТАВНУ ПОЗИЦИЈУ: Чланови Председништва БиХ пред спољнополитичким одбором Европског парламента

Foto SRNA

To je, između ostalog, poručio juče na zasedanju Spoljnopolitičkog odbora EP srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je zajedno sa druga dva člana, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, kao i sa predsedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, učestvovao na debati povodom stanja u toj zemlji. Razlike među učesnicima bile su vidne i duboke.

- Nisam učestvovao u ratu kao gospodin Džaferović koji je komandovao operativnim jedinicama i za čijeg vremena postoji veoma neispitano učešće i, čak, mnogi sumnjaju i učešće u ratnim zločinima - kazao je Dodik i poručio da je RS posvećena slovu Dejtonskog sporazuma i miru.

Naglasio je i da je RS ispunila obaveze prema Haškom tribunalu.

- Taj sud više nikoga ne potražuje. Šta se više hoće od Republike Srpske? Srbi su osuđeni na 1.050 godina zatvora, a Muslimani na 43 godine. Da li mislite da je to mera odnosa u ratu?

Istakao je i da RS uvažava spoljni suverenitet BiH i da ga ni u jednom trenutku ga dovodi u pitanje, a da su u pitanje dovedena ustavna prava RS ostvarena Dejtonskim sporazumom.

- Nijedan plan, nijedan potez, RS ne povlači da bi se otcepila. Samo hoće svoju ustavnu poziciju u BiH. Da bismo išli u reforme, moramo da promenimo ustav. A to nije otcepljenje, nego borba za ustavni poredak - rekao je i naveo da neki od prisutnih u sali grade svoje karijere na tome što nije istina.

Foto SRNA

Pomenuo je i "histeriju koja je sada stvorena u Sarajevu".

- Koliko znam, nisam ovde došao da svedočim o ukrajinsko-ruskom sukobu, nego da pričam o BiH. Moji prethodnici samo o tome pričaju, u želji da pribave vaše sentimente zbog nekog njihovog stradanja. U BiH su podjednako stradali svi. Procentualni predratni broj stanovnika BiH odgovara odnosu broja stradalih. Samo je neko isfavorizovao da je stradao bolnije i više - kazao je srpski član PBiH.

Upitao je i zašto EU tretira narode u BiH nedoraslima da odlučuju o svojoj sudbini:

- Zašto nam ne pomognete da ovladamo suverenitetom? Koliko razumem, EU želi suverenu BiH. Kako bi bilo da u nekom od vaših domaćih ustavnih sudova sede Rus, Indijac ili Kinez i kod vas odlučuju šta je nečije pravo? Da li biste to prihvatili? Zašto smo mi manje vredni?

Zatražio je i da se obezbedi funkcionisanje BiH po principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Rekao je i da ne postoji visoki predstavnik u BiH jer ga nije imenovao SB kako je predviđeno aneksom 10 Dejtonskog sporazuma:

- A on je juče bio ovde da bi govorio loše o nekima od nas i vi ste mu dali legitimtet.

Komšića je okarakterisao kao "običnog uzurpatora hrvatskog naroda na predstavljanje, lažno izabranog muslimanskim glasovima".

Šefik Džaferović je poručio da se BiH nalazi na prekretnici, a da je političku krizu izazvala RS, čije vlasti, kako je rekao, na čelu s Miloradom Dodikom, otvoreno ugrožavaju Dejtonski sporazum i povlače secesionističke poteze. Rekao je i da Hrvati nisu ugroženi.

PREVOD NA HRVATSKI I BOSANSKI

KOLIKA podeljenost vlada, pokazala je i burleskna situacija oko prevoda, gde su originalna obraćanja učesnika u razgovoru na maternjim jezicima, prevođena simultano sa srpskog na hrvatski i bosanski jezik, i obrnuto, u sva tri pravca!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a