POTREBAN NAM NEUTRALAN STAV: Dodik ljutit napustio sastanak Predsedništva BiH, jer nije stavljena na dnevni red tema o Ukrajini

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 03. 2022. u 08:25

BOSNA i Hercegovina nije podržala sankcije EU prema Rusiji i Unija nema korektan odnos jer prihvata neusaglašene stavove u vezi sa tim pitanjem.

ПОТРЕБАН НАМ НЕУТРАЛАН СТАВ: Додик љутит напустио састанак Председништва БиХ, јер није стављена на дневни ред тема о Украјини

Komšić, Dodik i Džaferović / Foto Predsedništvo BiH

Što se nas tiče, BiH nije uvela sankcije, niti će ih uvesti, jer to nije ni bilo na dnevnom redu. Pokušao sam da raspravljamo o tome. Ja sam za to da uradimo ono što je najbolje. Očigledno, to se nije moglo postići u ovom sastavu Predsedništva.

To je juče poručio Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH nakon što je napustio sednicu tog visokog tela, jer su Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili da stave na dnevni red temu o Ukrajini.

Dodik je na sednici poručio pomenutom tandemu da su srušili ustavni poredak u BiH.

- Tako što ste svojim podređenim ambasadorima, jednom u UN, drugom u Briselu, dali saglasnost da samo vaše odluke, za koje vi mislite da su one koje BiH treba da usvoji, prenesu na međunarodni nivo - vi ste prekršili pravo ovog tela i doveli u pitanje njegovo postojanje.

On je istakao da je narod u Republici Srpskoj veoma zabrinut:

- Srbe nećete tako rešiti ovde u Sarajevu. Moje ustavno pravo, kao člana Predsedništva je da učestvujem u kreiranju spoljne politike ove zemlje i ja to pravo tražim.

- Napravili smo ozbiljnu krizu. Ruši se Ustav, a oni koji ruše Ustav, ruše i zemlju - naveo je Dodik, predlažući da sva tri naroda zauzmu neutralan stav o krizi u Ukrajini.

Džaferović je kazao da "BiH nije neutralna te da je ona uz sav civilizovani svet":

- Imamo strategije spoljne politike i to poštujemo. Obavezali smo se na sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ako neko hoće izmenu naše strategije i politike, onda mora pripremiti materijal, precizno definisati predlog i onda to staviti na raspravu i glasanje.

Komšić je preneo da je Dodik izjavio da su na teritoriji Ukrajine nastale dve države, misleći na samoproglašene republike Donjeck i Lugansk:

- To je za mene neprihvatljivo. Dakle, ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu činjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija - rekao je Komšić i dodao da je to bio Dodikov završni govor pre nego što je napustio sednicu.

On smatra i da srpski član Predsedništva izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom i da je dalji cilj destabilizacija BiH.

PRIJEM DECE IZ UKRAJINE

DODIK je rekao da će posetiti ukrajinsku zajednicu u Prnjavoru sa kojom će razgovarati o tome da u Republiku Srpsku dođu deca iz oblasti odakle potiču ti ljudi.

- Razgovaraćemo o tome da ta deca dođu u školu i pružićemo svu logistiku za to. Takođe, Republika Srpska organizovaće prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona