KAO U AMERIČKIM BOLNICAMA: Bijeljina prva u BiH uvodi skrinig srca za svu novorođenčad

V. Mitrić

25. 12. 2021. u 16:21

U BIJELjINSKOJ bolnici „Sveti vračevi“, uvedena je nova procedura u neonatologiji, tako da će sva deca koja su rođena i koja će se roditi u ovoj ustanovi, imati besplatan ultrazvučni pregled srca.

КАО У АМЕРИЧКИМ БОЛНИЦАМА: Бијељина прва у БиХ уводи скриниг срца за сву новорођенчад

Foto: V. Mitrić

Direktor bolnice profesor dr Zlatko Maksimović je istakao da je uvođenje ove procedure značajan dan za bolnicu i za stanovništvo pet opština koje gravitiraju Bolnici.

- Prema našim saznanjima, prvi smo u državi koji su se opredelili na ovaj korak, a verujem, i šire. Bijeljina ima dva dečja kardiologa, što je menadžment ustanove opredelilo da idemo korak ispred,pa smo odlučili da se svoj deci koja su prethodnih dana rođena u bolnici i koja se budu rađala u narednom periodu, pre odlaska kući, uradi preventivni, besplatni ultrazvuk srca - rekao je profesor dr Maksimović i istakao da su kardiovaskularna obolenja ubedljivo najčešće bolesti u svetu, samim tim i na našim prostorima.

- Mi smo uveli brojne novine u našoj kardiologiji, a posebno u interventnu kardiologiju, gde, evo već godinu dana, angio sala radi 24 sata, što se pokazalo izuzetno opravdanim. Za nešto manje od godinu dana uradili smo oko 1.000 intervencija, odnosno koronografija sa implantacijom stenta ili ne i oko 200 akutnih infarkta - rekao je prof. dr Maksimović.

U bolnici „Sveti vračevi“, uvedena je nova procedura u neonatologiji, tako da sva deca koja su rođena i koja će se roditi u zdravstvenoj ustanovi, imati besplatan ultrazvučni pregled srca. Direktor Maksimović je istakao da je uvođenje ove procedure značajan dan za bolnicu i za stanovništvo pet opština koje gravitiraju bolnici.

- Prema našim saznanjima, prvi smo u državi koji su se opredelili na ovaj korak, a verujem, i šire. Bijeljina ima dva dečja kardiologa, što je menažment bolnice opredelilo da idemo korak ispred, te smo odlučili da se svoj đeci koja su prethodnih dana rođena u Bolnici i koja se budu rađala u narednom periodu, pre odlaska kući, uradi preventivni, besplatni ultrazvuk srca rekao je dr Maksimović i istakao da su kardiovaskularna obolenja ubjedljivo najčešće bolesti u svijetu, samim tim i na našim prostorima.

- Mi smo uveli brojne novine u našoj kardiologiji, a posebno u interventnu kardiologiju, gde, evo već godinu dana, angio sala radi 24 sata, što se pokazalo izuzetno opravdanim. Za nešto manje od godinu dana uradili smo oko 1. 000 intervencija, odnosno koronografija sa implantacijom stenta ili ne i oko 200 akutnih infarkta - rekao je prof. dr Maksimović.

Saradnik bolnice, dečji kardiolog dr Snežana Simić Perić je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja ovih preventivnih mjera za novorođene bebe.

- Postavljanje dijagnoze odmah po rođenju, jako je bitno, jer to je najbolja prevencija. Skrining na urođene srčane mane su najčešće urođene mane sa kojima se čovek rađa, tako da je uvođenje ove procedure pravi potez. Moram da podsetim da na 1.000 do  1.200 dece, incidenca je obično 10 do 12 dece koja imaju najteže urođene srčane mane i koji zahtevaju odmah hirušku  intervenciju, čak u prvim satima po rođenju. Ovi podaci najbolje govore koliki je značaj uvođenje ove procedure u bijeljinskoj Bolnici - rekla je dr Simić Perić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)