SKUPLJI ŽIVOT ZA 25 ODSTO: Šta će doneti povećanje cene električne energije za privredu, koje sledi od 1. januara

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 12. 2021. u 07:13

CENA električne energija za privredu u Srpskoj od 1. januara biće viša za 25 odsto. Razlog povećanja je skok cene energenata na međunarodnim berzama i to nije moglo da zaobiće ni Srpsku. Povećanje cene struje značiće i uvećane cene robe široke potrošnje, a pogotovo tamo gde električna energija igra veliku ulogu u formiranju cene gotovog proizvoda, kažu sagovornici "Novosti". Tu ističu posebno hleb i pekarske proizvode, zatim mesne proizvode. Uslediće i više cene proizvoda u tekstilnoj i metalskoj industriji, koja je i veliki potrošač električne energije.

СКУПЉИ ЖИВОТ  ЗА 25 ОДСТО: Шта ће донети повећање цене електричне енергије за привреду, које следи од 1. јануара

Foto: Nezavisne Novine

Marinko Umičević, direktor fabirike "Bema", kaže za "Novosti" da će firme biti na velikom udaru poskupljenjem struje, a taj novac moraće da kompenzuju većom cenom finalnog proizvoda koji se plasira građanima.

- Mi plaćamo godišnje oko 450.000 maraka struju. Sa poskupljenjem od 20 odsto to je dodatnih oko 100.000 maraka na godinu dana. Ovo je za "Bemu" koja ima 1.200 radnika mnogo. Zbog toga će firma od naredne godine prosto morati povećati cenu obuće koju plasiramo na domaće tržište kako bismo nadoknadili taj novac - kaže Umičević.

Ekonomisti smatraju da je povećanje cene struje za privredu direktan udar na životni standard građana. Ističu i da se često građani dovode u zabludu pričom da je struja u Srpskoj jeftinija u odnosu na Zapadnu Evropu i objašnjavaju da struja jeste jeftina, ali su i plate građana RS nekoliko puta niže nego u zapadnim zemljama.

- Veći računi za struju u privredi doneće i veći prihod od PDV. Međutim, u trci sa povećanjem cene električne energije uvek gubi standard građana jer će plaćati skuplje namirnice potrebne za život - kaže za naš list Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da građani mogu očekivati veliki udar na kućni budžet od naredne godine jer tek sledi talas poskupljenja zbog porasta cena energenata.

- Poskupljenje života u RS ne prati rast plata. I to je glavni problem. Dok cene namirnica rastu po 100 odsto, poput ulja, to ne prati rast plata i to jeste najveći problem. Rast cena znači i mršaviju mesečnu korpu za život građana - kaže Pavlović.

UGOVORI

IZ "Elektroprivrede RS" poručili su da za kupce koji su ugovore o snabdevanju sa ERS potpisali na dve godine u novembru 2020. godine, cene električne energije ostaju iste i u 2022. godini.

I DALjE NAJJEFTINIJI U REGIONU

IZ "Elektroprivredi RS" (ERS) su saopštili da će cene struje za privredu uprkos poskupljenju i dalje biti najniže u regionu i da će i ubuduće biti do pet puta niža za potrošače iz ove kategorije u odnosu na berzanske cene.

- Berzanske cene električne energije trenutno iznose oko 250 evra po megavat-času i, u odnosu na njih, ERS svojim kupcima nudi popuste od 52 do 82 odsto, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasveta imaju povlašćen položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca koji se snabdevaju po tržišnim uslovima i za njih će cene struje biti čak pet puta niže od tržišnih - istakli su u ERS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)