MEĐUNARODNI FAKTOR RADIO ZA BOŠNJAKE: Kovačević o najvećim problemima BiH

Tanjug

15. 12. 2021. u 07:13

SAVETNIK srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da je suštinski problem u BiH to što deo međunarodne zajednice nikada nije dao priliku Dejtonskom sporazumu i dejtonskoj BiH.

МЕЂУНАРОДНИ ФАКТОР РАДИО ЗА БОШЊАКЕ: Ковачевић о највећим проблемима БиХ

Foto RTRS

On je rekao da je dejtonsko rešenje za BiH bilo sačinjeno od konsenzusa i kompromisa svih naroda i da je to bio način na koji su svi mogli da žive u BiH, ali da je, nažalost, međunarodna zajednica sve vreme rušila taj konsenzus, kompromis i unutrašnji balans neophodan za postojanje BiH.

Kovačević je istakao da je istovremeno međunarodna zajednica sve radila isključivo u korist Bošnjaka, a konstantno i uvek sve protiv interesa srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda i Republike Srpske.

- Smatramo da je BiH održiva ukoliko se vratimo u dejtonske okvire i to je ono što Republika Srpska danas radi. Mi smo 26 godina trpeli najekstremnije moguće nasilje nad ustavnim poretkom, nad ustavnim pravima Republike Srpske, njenih građana i srpskog konstitutivnog naroda - rekao je Kovačević.

On je rekao da uvođenje sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku sigurno neće ništa rešiti, a problemi neće nestati, jer je to politika Republike Srpske i, kako je dodao, svi u Srpskoj su spremni da vode samo i isključivo takvu politiku kakvu trenutno vodi Milorad Dodik.

- Republika Srpska niti Milorad Dodik neće odustati od toga da brane svoja Ustavom zagarantovana prava... Ukoliko je bilo kome stalo da BiH opstane, da bude održiva, onda je potrebno da se vratimo u ustavne okvire, da se vratimo onoj BiH na koju smo svi pristali 1995. godine - rekao je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba